19. januar 2024 16:24

Željka Cvijanović: Politika nesvrstanosti očigledno je izdržala test vremena

Izvor: TANJUG

podeli vest

Željka Cvijanović: Politika nesvrstanosti očigledno je izdržala test vremena

Foto: Tanjug video, arhiva

KAMPALA - Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da bez miroljubive koegzistencije između država i naroda, uzajamnog poštovanja suvereniteta i suštinske dekolonizacije sveta nema ni stabilnog međunarodnog poretka.

U obraćanju na 19. samitu Pokreta nesvrstanih u Kampali, Cvijanović je rekla da ovaj skup predstavlja jedinstvenu priliku za uspostavljanje novih partnerstva, jačanja saradnje i razgovara o najvažnijim globalnim temama.

Cvijanović je izrazila uverenje da će ova konferencija doprineti dodatnom unapređenju bilateralne i multilateralne saradnje, boljem razumevanju globalnih procesa, kao i prevazilaženju nekih od izazova.

"Iako dolazim iz zemlje koja je posmatrač, a ne punopravni član, ideju nesvrstanosti, kao i sam Pokret izuzetno poštujem, verovatno i zato što je država u kojoj sam rođena i provela veliki deo života, Socijalistička Federativna Republika Јugoslavija, jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih, a njena prestonica Beograd domaćin prve konferencije održane davne 1961. godine ", istakla je Cvijanović.

Prema njenim rečima, politika nesvrstanosti očigledno je izdržala test vremena, a njeni principi i vrednosti i danas su preko potrebni svetu, baš kao i pre 60 godina.

"Nažalost, čini se da nismo mnogo naučili iz prošlosti. Јezik sile, oružja i sukoba i dalje prevladava nad jezikom mira, dijaloga i diplomatije. Previše je sličnosti između opasne ere hladnog rata i današnjeg stanja u svetu, gde se požari gase benzinom, a ne razumom i diplomatijom. Kao i tada i danas sila ima primat nad međunarodnim pravom, koje za velike države ima vrednost samo onda kada se poklapa sa njihovim interesima", naglasila je Cvijanović.

U suprotnom, ukazala je Cvijanović, međunarodno pravo ostaje mrtvo slovo na papiru i nedosanjani ideal pravde za one male koji uvek nastradaju kada se njihovi interesi ne poklapaju sa interesima velikih i moćnih.

"Kao što svi znamo, pravila su efektivna samo kada su univerzalna - kada ih kolektivno i individualno prihvataju svi relevantni akteri. Ako se međunarodno pravo poštuje i sprovodi samo selektivno i ako standardi važe samo u jednom, ali ne i drugom slučaju, onda je to plodno tlo za dvostruke aršine i opasan put ka haosu i neredu", ocenila je Cvijanović.

Ona je navela da su posledice urušavanja globalnog poretka zasnovanog na međunarodnom pravu nestabilnost i anarhija u kojoj dugoročno niko ne dobija, a svi u manjoj ili većoj meri gube.

" Tome, nažalost, svedočimo i mi na Balkanu, posebno u BiH koja je žrtva savremenog neokolonijalizma i poligon za različite političke eksperimente čije negativne efekte osećaju svi narodi i građani koji u njoj žive. Smatram da je važno da vam skrenem pažnju na to da BiH nosi neslavan epitet 'jedine kolonije u Evropi', u kojoj se nemački državljanin Kristijan Šmit, suprotno procedurama međunarodnog prava, lažno predstavlja kao visoki predstavnik i ponaša kao kolonijalni upravnik iz 19. veka", istakla je Cvijanović.

Pojašnjavajući status Šmita, Cvijanović je navela da njegovo nelegalno prisustvo u BiH počiva isključivo na sili i uticaju moćnih zapadnih zemalja koje ga podržavaju uprkos tome što nije imenovan u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"Međutim, ovaj pojedinac nameće zakone umesto demokratski izabranih domaćih institucija i obračunava se sa demokratski izabranim predstavnicima naroda, pokušavajući da politički eliminiše sve one koji se suprodstavljaju njegovoj samovolji", kazala je srpski član Predsedništva BiH.

Konstatovala je da pred očima celoga sveta, svojim ilegalnim delovanjem, Kristijan Šmit na najdirektniji način urušava Dejtonski mirovni sporazum, vladavinu prava, suverenitet, te institucionalni i demokratski kapacitet BiH.

Cvijanović je dodala da kao jedan od tri člana kolektivnog Predsedništva BiH snažno zastupa stav da narodi posredstvom domaćih institucija treba da odlučuju o svojoj sudbini, a ne samozvani protektori, ambasadori ili bilo koji inostrani akteri.

"Volja bilo kojeg pojedinca ili potez pera, ma čiji bio, ne može biti iznad kolektivne volje naroda. Nažalost, u BiH vidimo da se pojedini strani akteri zalažu za koncept gde volja pojedinca prenebregava kolektivnu volju naših institucija. Smatram da svi politički izazovi kako u BiH, tako i bilo gde u svetu treba da budu rešavani mirno i civilizovano, kompromisom i dijalogom, a ne silom i jednostranim nametanjem rešenja", rekla je, između ostalog, Cvijanović.

Ona je čestitala predsedniku Republike Ugande Јoveriju Museveniju na preuzimanju predsedavanja Pokretom nesvrstanih, kao i predsedniku Azerbejdžana Ilhamu Alijevu na uspješnom vođenju organizacije tokom proteklog izazovnog i složenog perioda.