14. februar 2024 09:23

Aleksandar Vranješ: Republika Srpska neće pasivno čekati da međunarodna zajednica uruši njene temelje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandar Vranješ: Republika Srpska neće pasivno čekati da međunarodna zajednica uruši njene temelje

Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ JOVO MAMULA

BEOGRAD - Zapadna grupa zemalja je, prema oceni ambasadora Bosne i Hercegovine (BiH) u Beogradu Aleksandra Vranješa, uprkos problemima u vezi sa izborom Kristijana Šmita za Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, dala Šmitu vetar u leđa da, kako kaže, uz lažno predstavljanje, nametne niz odluka u BiH pozivajući se na mnogima sporna bonska ovlašćenja.

"Time je Pandorina kutija otvorena, a samo malobrojni pojedinci među zapadnim diplomatama iskreno će odgovoriti na pitanje da li su kršenje međunarodnog prava u slučaju Šmita i njegovo inaugurisanje po svaku cenu ustabilili političke prilike u BiH ili je ova državna zajednica danas u većem političkom haosu, na korak od raspada", istakao je on u autorskom tekstu za današnju "Politiku".

Kao jedno od brojnih Šmitovih nametanja kome su aplaudirali na Zapadu, naveo je izmenu Krivičnog zakona BiH, kojom je, kako je ocenio, ustanovljena nova inkriminacija - "neizvršavanja odluka visokog predstavnika".

Ako bi se neki srpski funkcioner drznuo da se ogluši o odluku visokog predstavnika, mogao bi da završi u zatvoru i da mu se oduzme pravo vršenja javne funkcije, kaže Vranješ i ističe da je meta bio Milorad Dodik.

To, dodaje, potvrđuje i činjenica da je brzo podignuta optužnica protiv predsednika Republike Srpske (RS) zato što je izvršio ustavnu obavezu proglašenja Zakona o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je prethodno usvojila Narodna skupština, a Šmit potom preko veb sajta OHR-a ukinuo.

"I bez obzira na to što je Šmitova izmena Krivičnog zakona BiH stupila na snagu dan nakon Dodikovog ukaza o proglašenju zakona, usledila je ubrzana procedura pisanja optužnice, pokretanja sudskog postupka, dovođenje pogodnih sudija i stvaranje medijske atmosfere kako su stranci konačno doskočili Miloradu Dodiku", naveo je Vranješ.

Ocenio je da je očigledno reč o političkom procesu sa jasnim ciljem i dodao da, kako sada stvari stoje, pre će nestati Bosna i Hercegovina, nego politička karijera Milorada Dodika.

Vranješ je u tekstu ukazao i da se po banjalučkim kuloarima može čuti da su pripremljene mere koje će vlasti Republike Srpske preduzeti u slučaju da se predsedniku presudi i zabrani političko delovanje.

Među merama se, naveo je on, spominju zakoni koje će Narodna skupština RS doneti po hitnom postupku, pa i Zakon o neprimenjivanju odluka Suda BiH, a predviđa se i da će istoga dana srpski funkcioneri na nivou BiH prestati da donose odluke, ali bez povlačenja iz Sarajeva.

Kako se govorka, usvojio bi se i Izborni zakon, pa bi se svi budući lokalni i opšti izbori u Republici Srpskoj odvijali mimo Centrane izborne komisije BiH.

"Naravno sve su ovo predviđanja i govorkanja, a ono što možemo sa sigurnošću da konstatujemo jeste da Republika Srpska neće pasivno čekati da međunarodna zajednica uruši njene temelje. Politička samoodbrana je jedino što preostaje rukovodstvu Republike Srpske, jer su pravne metode u BiH davno korumpirane po principi 'kadija te tuži, kadija ti sudi'", naveo je Vranješ.

On je ocenio da pred Dodikom nije presuda, nego nova izborna pobeda u oktobru.