16. mart 2024 14:57

Milanović i Grbin: Zaustavićemo hrvatsku tragediju, nakon izbora nastupa sloboda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milanović i Grbin: Zaustavićemo hrvatsku tragediju, nakon izbora nastupa sloboda

Foto: TANJUG/FOTO HINA/ EDVARD ŠUŠAK

ZAGREB - Predsednik Hrvatske i kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) za premijera Zoran Milanović i lider SDP-a Peđa Grbin poručili su na sednici Glavnog odbora stranke da će zaustaviti, kako su naveli, "hrvatsku tragediju" i da će nakon izbora 17. aprila u toj zemlji "nastupiti sloboda".

Milanović je, na sednici Glavnog odbora u petak, istakao da je slučaj, kako je naveo, "instaliranja jednog probisveta" na čelo "glavnog državnog hapsitelja" u njemu probudio "prkos i bes" i da se zbog toga bori da se takva praksa više ne ponavlja i da zbog toga na predstojećim izborima svi pravdoljubivi i slobodoljubivi građani treba da kažu da je dosta dosadašnje politike, objavio je HRT.

Milanović je istakao da je Hrvatskoj potrebna vlada nacionalnog spasa i da SDP ne sme da izgubi izbore, kao i da nakon njih mora da preuzme odgovornost za državu i to, kako je rekao, na dugo vreme.

Predsednik SDP-a Peđa Grbin poručio je na sednici Glavnog odbora stranke da su predstojeći izbori najvažniji od 2000. godine i poručio vladajućoj Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) da je nemoguće potkupiti građane Hrvatske.

Milanović je zakazao parlamentarne izbore za 17. april, nakon raspuštanja hrvatskog parlamenta 14. marta.

On je, takojđe, najavio da se kandiduje kao nezavisni i nestranački kandidat na listi SDP-a.

Parlamentarni izbori su prvobitno bili planirani za jesen, ali je vlada odlučila da ih održi pre izbora za Evropski parlament u junu.

Hrvatski parlament ima 151 poslanika, njih 140 se bira u 10 izbornih jedinica, tri u dijaspori biraju hrvatski državljani s prebivalištem u inostranstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina u 12. izbornoj jedinici koju čini cela država.