12. april 2024 13:09

Ambasada SAD u Sarajevu: Dodik greši ako misli da će SAD ostati po strani

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasada SAD u Sarajevu: Dodik greši ako misli da će SAD ostati po strani

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

SARAJEVO - Ambasada SAD u Sarajevu saopštila je danas da bi stvaranje paralelnog izbornog sistema od Vlade Republike Srpske bilo neustavno i antidejtonsko, a biračima u Srpskoj bi bila oduzeta osnovna demokratska prava koja su im zagarantovana Ustavom BiH.

"Bilo koji izbori sprovedeni po neustavnom, paralelnom izbornom sistemu ne bi imali legitimitet, a oni koji su uključeni u njegovu organizaciju bavili bi se antidemokratskim, neustavnim i antidejtonskim aktivnostima. Sjedinjene Države su bile jasne da su spremne da odgovore na antidejtonske akcije lokalnih aktera i da podržavaju akcije visokog predstavnika da učini isto", naveli su iz Ambasade SAD u Sarajevu na društvenoj mreži Iks.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kako navode, "greši ako misli da će SAD ostati po strani dok on sledi svoju secesionističku agendu i gura BiH ka sukobu".

"Svaki pokušaj entiteta ili bilo koje druge poddržavne jedinice da se otcepi je antidejtonska akcija koja se neće tolerisati. Republika Srpska je entitet u sastavu države Bosne i Hercegovine. Ona je sastavni deo zemlje, ali ni Republika Srpska, ni Federacija ne postoje van Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne predviđa pravo da se entitet ili bilo koja druga poddržavna jedinica otcepi", navodi se u saopštenju.