27. april 2024 13:53

Milanović: Hrvatska je dno EU, a Bugarska poslednja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milanović: Hrvatska je dno EU, a Bugarska poslednja

Foto: TANJUG/FOTO HINA/ SINIŠA KALAJDŽIJA

ZLATAR -  Predsednik Hrvatske Zoran Milanović ocenio je danas da je Hrvatska "dno EU" u poređenju sa bivšim socijalističkim državama i da je jedino lošija Bugarska.

"Bugarska je jedina lošija od nas i svako jutro molimo Boga da joj se ništa ne dogodi da ima ko da bude zadnji. To nije ono čime treba da budemo zadovoljni", rekao je Milanović na sednici Gradskog veća Zlatara, povodom Dana tog grada.

On je istakao da Hrvatska za početak mora biti negde u sredini, a onda da razmišlja o tome da bude najbolja u konkurenciji Mađarske, Češke, a ne, kako je rekao, Danske i Švedske.

"Da budemo kao Slovenija koja je imala upravljačko umeće i sreću da se zadnjih 30 godina razvija malo drugačije nego Hrvatska i to se vidi", rekao je Milanović, prenosi Hina.

Dodao je da je Hrvatskoj potrebna decentralizacija, napominjući da je uvek veliko pitanje do koje mere država može spuštati vlast najdirektnije do narodnih predstavnika, a da se "ne uzdrma". On je ocenio da je nivo decentralizacije u Hrvatskoj "nažalost bedan i nikakav".

"Tu se nažalost ne radi ništa, ne zato što se to ne zna jer modeli postoje, nego zato što se neće, jer time se gubi politički uticaj, reket i mogućnost iznuda... Dakle ovo je iznuda, radićeš po mom i dobićeš novac", naglasio je Milanović.

Rekao je i da poslovica kaže da "ne možeš od blata napraviti štrudlu, ali od štrudle možeš napraviti blato".

Stanovnike Zlatara pozvao je da iskoriste sve evropske fondove koji im stoje na raspolaganju, jer, kako je naveo, "neće večno dolaziti".