29. april 2024 14:38

Milojko Spajić: Bitno da Crna Gora dobije IBAR u junu, Šolc: Nemačka razvija saradnju na Zapadnom Balkanu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milojko Spajić: Bitno da Crna Gora dobije IBAR u junu, Šolc: Nemačka razvija saradnju na Zapadnom Balkanu

Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi

BERLIN - Premijer Crne Gore Milojko Spajić sastao se danas sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom nakon čega je izjavio da je bitno da Crna Gora dobije IBAR u junu, kao i da ima podršku Nemačke na evropskom putu.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da pristupanje EU za Crnu Goru nije samo pitanje vrednosti, kao i da je jedinstveno tržište jako bitno za Podgoricu, prenosi portal CdM.

Prema njegovim rečima privlačenje kredibilnih investitora iz Nemačke je takođe od velikog značaja i istakao da je potrebno otvoriti Crnu Goru i za biznismene i za turiste iz Nemačke.

Spajić je rekao da je politika Crne Gore u potpunosti usklađena sa EU.

"Jako je bitno da smo zagledani prema Briselu. Naša podrška Ukrajini je bez premca. Nismo ljubomorni na napredak Ukrajine ka EU i želimo da i ona napreduje na evropskom putu", istakao je on.

Nemački kancelar Olaf Šolc obećao je podršku Nemačke Crnoj Gori na evropskom putu.

"Crna Gora je važan faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Važno je da ulažemo veliki napor u stabilnost u regionu jer to ima velike reperkusije na članstvo", rekao je Šolc i dodao da su izgledi za Crnu Goru veliki, i da nijedna zemlja u regionu ne sprovodi takve reforme.

Istakao je opredeljenje Nemačke da razvija regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu, gde spada i Berlinski proces, koji je, kako je naglasio, motor regionalne saradnje.

"Mi to želimo da proširimo i produbimo. Drago mi je što ću tim povodom ponovo sresti Milojka Spajića, i što možemo da nastavimo razgovore koje smo danas započeli. Crna Gora je važan faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu i graditelj mostova", naveo je Šolc.

Spajić boravi u petodnevnoj poseti Nemačkoj i do sada je razgovarao sa specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Manuelom Saracinom, saveznim ministrom ekonomije Robertom Habekom, kao i predstavnicima Bundestaga.