3. maj 2024 15:10

Advokat Tobi Kedman: Prvi cilj odbrane je da se Duško Knežević brani sa slobode

Izvor: TANJUG

podeli vest

Advokat Tobi Kedman: Prvi cilj odbrane je da se Duško Knežević brani sa slobode

Foto: shutterstock.com/Mehaniq, ilustracija

PODGORICA - Prvi cilj odbrane predsednika Atlas grupe Duška Kneževića je da se on brani sa slobode, izjavio je jedan od njegovih advokata Tobi Kedman i istakao da je sada najvažnija bezbednost njegovog branjenika jer, kako kaže, ako mu se nešto desi to će biti odgovornost Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva.

"Želimo da osiguramo da, dok se Knežević bori sa ovim optužbama u Crnoj Gori, njegova sigurnost bude adekvatno zaštićena i nadamo se da ćemo imati pravednu priliku da izložimo odbranu kojom osporavamo ono što se smatra prilično besmislenim optužbama", naveo je Kedman, preneo je portal podgoričke A plus tv..

Kedman, koji je specijalista za međunarodno pravo, kaže da ga zabrinjava što je Kneževiću potvrđen pritvor i što će u pritvoru biti tokom vikenda kad je vreme vaskršnjih praznika.

"Naravno, zabrinuti smo zbog toga. Knežević bi trebalo da bude na slobodi uz jemstvo", rekao je Kedman.

Zadovoljan je, ističe, što Knežević ima “odličan pravni tim koji radi s njim u Crnoj Gori”.

"Tim će se prvo obratiti Višem sudu i zatražiti njegovo oslobađanje uz jemstvo. Što se tiče strategije, očigledno je da će to biti nešto o čemu ćemo morati da razgovaramo sa Kneževićem i njegovim pravnim zastupnicima iz Crne Gore i bavićemo se tim pitanjem u narednih nekoliko dana i nedelja. Ali, svakako smo već podneli zahtev Evropskom sudu za ljudska prava pre nego što je izdat nalog za njegovu ekstradiciju", rekao je Kedman.

Taj proces će, ističe, biti nastavljen.

"Takođe smo u kontaktu i razgovaramo sa Radnom grupom UN za arbitrarni pritvor, ako Kneževića i dalje zadrže dok proces traje. Takođe, razgovaramo sa nekoliko međunarodno priznatih grupa kako bismo osigurali da suđenje bude praćeno. Možemo biti zadovoljni da je proces transparentan i pravičan", kazao je Kedman.

Ipak, zabrinut je kaže i zbog celokupnog procesa budući da su optužnicu protiv Kneževića podigli bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i Saša Čađenović, jedan od njegovih zamenika.

"Činjenica da je tužilac koji je podigao optužnicu i tražio ekstradiciju, uhapšen zbog optužbi za zloupotrebu položaja podriva legitimitet procesa. Svakako tvrdićemo da ovaj slučaj ne bi trebao da ide dalje zbog toga. I još jedna stvar koju bih želeo da pomenem: razočarani smo brzinom kojim je Kneževićev povratak u Crnu Goru, sproveden. Mi smo već bili u razgovorima da se dobrovoljno preda i, dobrovoljno vrati u Crnu Goru kako bi se suočio sa besmislenim optužbama", naveo je Kedman.

Podsetio je da je Knežević jasno poručio ranije da je “nevin i da želi da ospori optužbe”.

"Zabrinuti smo što je Knežević sada u pritvoru. Postoji stvaran rizik po njegovu ličnu sigurnost. Država Crna Gora Kneževiću sigurnost mora da osigura. Ako mu se bilo šta desi, to bi bila odgovornost države Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva", naveo je Kedman.

On očekuje da crnogorski sistem obezbedi da Knežević ima pravično suđenje.

"To je apsolutni minimum koji očekujemo od njih. Ali očigledno smo zabrinuti i zato nastavljamo da se borimo pred Evropskim sudom za ljudska prava. Uključićemo tela Ujedinjenih nacija kao što je Radna grupa za arbitrarni pritvor. Želimo da se uverimo da bilo koji proces koji se sprovodi bude pravedan i u skladu sa zakonom, da ne bude politički motivisan proces", naveo je jedan od advokata Duška Kneževića.

Prema njegovim rečima, posvetiće se prevazilaženju ovih pomenutih zabrinutosti u narednih nekoliko dana i nedelja.

"Planirao sam da dođem u Crnu Goru ove nedelje odmah, ali zbog uskršnjeg vikenda nisam mogao da imam pravni susret sa Kneževićem, ali sigurno očekujemo da dođemo iduće sedmice", naveo je Kedman.

Podseća se da je Kedman javnosti u Crnoj Gori poznat i kao advokat državljanina SAD i bivšeg oficira američke vlade za borbu protiv terorizma Džozefa Asada u slučaju državni udar.

U Kneževićevom advokatskom timu je Edvard Ficdžerald (Edward Fitzgreald), ekspert za krivicu i ekstradicije, koji zastupa i Džulijana Asanža, a među njegovim klijentima bili su i Silvijo Berluskoni i Boris Berezovski.

 

Odbrana Duška Kneževića uložila žalbu na odluku o pritvoru

Zdravko Đukanović, advokat predsednika Atlas grupe Duška Kneževića, rekao je da je odbrana uložila žalbu na odluku suda o pritvoru njihovog branjenika i istakao potrebu da ta mera bude zamenjena merom zabrane napuštanja Crne Gore.  

Time bi se, kaže, osigurali pravičnost i bezbednost za Kneževića.  

Dodao je da je za zamenu tih mera ponuđeno jemstvo od 75.000 funti, što je, kako je rekao, iznos usklađen sa presudom koja je Kneževiću izrečena u Velikoj Britaniji, a koju je on poštovao.  

Izrazivši zabrinutost za bezbednost Kneževića, Đukanović je kazao da je posebno istaknuta potreba da Knežević 24 sata ima obezbeđenje po ukidanju pritvora.  

Odbrana je insistirala da Kneževića obezbeđuju pripadnici protivterorističke jedinice MUP-a Crne Gore, preneo je portal podgoričke A plus tv..