17. maj 2024 14:29

Albanski ministar: Propuštena je velika prilika

Izvor: TANJUG

podeli vest

Albanski ministar: Propuštena je velika prilika

Foto: Shutterstock.com/MDart10, ilustracija

STRAZBUR - Albanski ministar za Evropu i spoljne poslove Iglji Hasani ocenio je da je zbog toga što se na današnjoj sednici Komiteta ministara Saveta Evrope nije raspravljalo o članstvu takozvanog Kosova u toj organizaciji, propuštena velika prilika.

On je na svom Fejsbuku napisao da Priština mora da ispuni obaveze koje je preuzela i da se uskladi sa "međunarodnim partnerima".

Na zasedanju Komiteta ministara Saveta Evrope u Strazburu danas se nije raspravljalo o članstvu tzv. Kosova u Savetu Evrope, pošto je na početku sastanka, usvojen konačan dnevni red, na kojem se nije našao zahtev Prištine za članstvo u toj organizaciji, saznaje Tanjug.

Naredna sednica, na kojoj bi se o toj temi raspravljalo, mogla bi da se održi u novembru, rekli su Tanjugu diplomatski izvori.

Na sednici je bezrezervnu podršku članstvu Prištine u toj organizaciji dalo desetak zemalja, među kojima su Skandinavske zemlje, Hrvatska, Albanija, velika Britanija i Irska.

PS SE je 16. aprila usvojila preporuku na osnovu izveštaja glavnog izvestioca za prijem tzv. Kosova u SE Dore Bakojani da se tzv. Kosovo primi u članstvo SE.

Bakojani je preporučila članstvo tzv. Kosova u SE, iako je Priština ispunila samo jedan od tri uslova koje je ona prvobitno navela, a to je sprovođenje odluke ustavnog suda u Prištini o vraćanju zemlje manastiru Visoki Dečani i to tek osam godina nakon donošenja.

Duga dva uslova - formiranje Zajednice srpskih opština i rešavanje problema eksproprijacije zemljišta u opštinama gde žive uglavnom Srbi Priština nije ispunila.