21. maj 2024 11:02

Radovan Višković: Smrt 12 beba jedan od najpotresnijih događaja tokom rata

Izvor: TANJUG

podeli vest

Radovan Višković: Smrt 12 beba jedan od najpotresnijih događaja tokom rata

Foto: SRNA/BORISLAV ZDRINJA

BANjALUKA  - Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je povodom obeležavanja 32 godine od stradanja 12 beba u Kliničkom centru Banjaluka usled nedostatka kiseonika, da je to jedan od najpotresnijih događaja tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata.

"Kada se osvrnemo na to vreme, ne možemo, a da se s ogromnom tugom ne prisetimo smrti 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika. Ne možemo da se ne prisetimo nedostatka hrane, lekova i goriva u Krajini. Isto tako ne možemo ni da zaboravimo bezosećajnost međunarodne zajednice koja nije dozvolila nijedan humanitarni let do Banjaluke da bi se dopremili lekovi i kiseonik za novorođenčad u banjalučkom porodilištu", rekao je Višković.

On je istakao da su bili uzaludni svi apeli koji su tada upućeni međunarodnoj zajednici za pomoć ili odobrenje humanitarnih letova za Krajinu, kako bi se spasili životi beba.

"Međunarodna zajednica nam je tada pokazala svoje lice, na kojem su se ogledali arogancija i cinizam. Evo i danas, 32 godine posle, gledamo to isto lice međunarodne zajednice i napade na srpski narod. Zato ne smemo zaboraviti i zato ne možemo oprostiti", rekao je premijer Srpske, prenela je Srna.

Odlukom Saveta bezbednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Prva beba umrla je 22. maja 1992. godine, nakon čega je usledila agonija i smrt ostalih beba. Do 19. juna iste godine u Banjaluci je umrlo 12 beba koje su postale simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice.

Agonija je prekinuta probojem koridora i spajanjem banjalučke regije sa ostalim delovima Republike Srpske i Srbije.

Trinaesta beba Slađana Kobaš izgubila je bitku za život sa 14 godina, a četrnaestoj bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posledice za celi život.