5. jun 2024 11:16

Rok za izbor mandatara nove Vlade Republike Severne Makedonije ističe 7. juna

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rok za izbor mandatara nove Vlade Republike Severne Makedonije ističe 7. juna

Foto: AP Photo/Boris Grdanoski

SKOPLJE - Rok za određivanje mandatara za sastav nove Vlade Severne Makedonije ističe u petak, 7. juna, ali se očekuje da će predsednica države Gordana Siljanovska Davkova pre isteka tog roka za mandatara odrediti lidera VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog.

U VMRO-DPMNE kažu da će vlada biti formirana u skladu sa ustavnim rokovima, a očekuju da će koalicija stranaka etničkih Albanaca Vredi, sa kojom VMRO-DPMNE pregovara o formiranju postizborne koalicije, za tri do četiri dana ima konačan odgovor.

Rok za formiranje vlade ističe dvadeset dana od 7. juna.

"Moguće je da mandat bude dodeljen ranije, što zavisi od situacije. Ustav kaže 10 dana pa 20 dana za formiranje vlade. Proučiću termine", rekla je juče predsednica države Gordana Siljanovska Davkova odgovarajući na pitanje novinara pred početak panel diskusije „Evropska unija kao izazov i izazovi Evropske unije: Evropa 74 godine posle Šumanove deklaracije“.

Potpredsednik VMRO-DPMNE Timčo Mucunski rekao je juče da bi, prema njegovim očekivanjima, nova vlada mogla da bude formirana nešto ranije od roka, ali da su razgovori VMRO-DPMNE, Vredi i ZNAM još u toku.

"Kao što znate, mandatar, odnosno predsednik VMRO – DPMNE još nije formalno preuzeo mandat, što znači da teku ustavni rokovi. Ono što bih u ovom trenutku mogao da kažem je da će nova vlada biti formirana u skladu sa ustavnim rokovima", rekao je Mucunski, koji je sa predsednicom Siljanovskom Davkovom prisustvovao pomenutom događaju, prenela je agencija MIA.

Inače, danas je u centrali koalicije Vredi održan sastanak predstavnika ove koalicije i VMRO-DPMNE na temu formiranja nove vlade.

Arben Taravari, koji je deo koalicije Vredi, juče je rekao da su glavne tačke vladinog programa usaglašene i da očekuje da će za tri do četiri dana imati konačan dogovor. Upitan da li će biti novi ministar zdravlja, odgovorio je „verovatno da“.

Za izglasavanje vlade potrebna je apsolutna većina od najmanje 61 od ukupno 120 poslanika u Skupštini.