11. jun 2024 14:33

Ministar bezbednosti u Savetu ministara Nešić zahvalio Mađarskoj što je glasala protiv rezolucije o Srebrenici u UN

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar bezbednosti u Savetu ministara Nešić zahvalio Mađarskoj što je glasala protiv rezolucije o Srebrenici u UN

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BANJALUKA  - Ministar bezbednosti u Savetu ministara Nenad Nešić zahvalio je danas Mađarskoj za glasanje protiv rezolucije o Srebrenici u UN, navodeći da je to bio čin koji je pokazao duboko razumevanje za osetljivost pitanja koja se odnose na događaje iz prošlosti BiH.

Nešić je na sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova Mađarske Šandorom Pinterom u Budimpešti istakao da je Mađarska prepoznala važnost suzdržavanja od daljih podela u regionu i potrebu za promovisanjem pomirenja, piše Srna.

Prema njegovim rečima Mađarska je time pokazala da ceni stabilnost i integritet BiH, što će ojačati bilateralne odnose Republike Srpske i Mađarske.

"Još jednom, hvala vam za podršku koja je od neizmernog značaja za našu zemlju, ali i za sve Srbe na Balkanu. Jako je važno da zemlja sa kojom delimo toliko istorije razume i promoviše prestanak stigmatizacije Srba kao naroda koji je sebe ugradio u temelje moderne Evrope. Što pre se sa tim prestane, pre ćemo se okrenuti temama koje život znače", rekao je Nešić.

Nešić i Pinter razgovarali su i o unapređenju saradnje u oblasti bezbednosti, kao i zajedničke borbe na sprečavanju ilegalnih migracija, terorizma i podrške na evropskom putu BiH.

Nešić je naveo da njegova poseta ima poseban značaj i da predstavlja važan korak u jačanju prijateljskih odnosa dve zemlje, kao i da šalje pozitivan signal svim građanima BiH da Mađarska, koja u ovom trenutku predsedava Evropskom unijom, ne gubi iz fokusa BiH, navedeno je.

Osim toga, on je istakao opredeljenje Ministarstva da što pre potpiše sporazum sa Evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu (Fronteks), te je izrazio uverenje da će se kroz mađarsko predsedavanje EU ubrzati taj proces.

Tokom sastanka naglašeno je i da Mađarska ima veliko iskustvo u upravljanju migracionim tokovima i zaštiti granica, te da bi to iskustvo i stručna pomoć bili od velike važnosti za BiH, a ocenjeno je i da je razmena informacija, zajedničke istrage i obuka za policijske službenike od ključnog značaja za uspešnu borbu protiv organizovanog kriminala koji predstavlja ozbiljnu pretnju za stabilnost i bezbednost dve zemlje.