20. jun 2024 15:37

Željka Cvijanović: Zaključke PIK pisali bošnjački predstavnici; Nenad Stevandić: PIK neformalno telo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Željka Cvijanović: Zaključke PIK pisali bošnjački predstavnici; Nenad Stevandić: PIK neformalno telo

Foto: Tanjug video, arhiva

BANJALUKA  - Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas da su zaključci samozvanog tela - Saveta za implementaciju mira u BiH (PIK) uobičajene floskule, forma bez ozbiljnog sadržaja i bilo kakvog smisla, kao i da izgleda da su zaključke pisali bošnjački predstavnici ili neko ko želi da im se dodvori.

Politički direktori Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira (UO PIK) pozvali su ranije danas sve strane da promovišu okruženje koje će pogodovati pomirenju, a koje može da se gradi samo na istini, miru i pravdi i potvrdio svoje opredeljenje za teritorijalni integritet i osnovnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene zemlje, koja se sastoji od dva entiteta uz konstataciju da "entiteti nemaju pravo na otcepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH".

"Optužuju Republiku Srpsku za rušenje Dejtonskog sporazuma, a zatim je pozivaju da prihvati (Kristijana) Šmita čije nelegalno imenovanje je plod bezočnog kršenja aneksa 10 tog sporazuma", ukazala je Cvijanović.

Takođe, dodala je ona, ukazuju na važnost poštovanja odluka Ustavnog suda BiH, a isti taj sud je rekao da visoki predstavnici moraju biti imenovani rezolucijom Saveta bezbednosti UN, što se u slučaju Kristijana Šmita nije desilo.

"Pozivaju tobože na poštovanje suvereniteta, demokratskih procedura i vladavine prava u BiH, a upravo su oni ti koji su sve to srušili i obesmislili", zaključila je ona i dodala da svako zasedanje takozvanog PIK-a i svako mešanje "usiljene ambasadokratije" u unutrašnja pitanja predstavlja korak nazad za BiH, njen evropski put i preko potrebni dijalog predstavnika svih naroda.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da

je Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira neformalno telo, koje nema verifikaciju, registraciju, kancelariju, niti lice ovlašćeno za zastupanje i dodao da neformalna tela imaju samo neformalnu silu preko moćnih zemalja i računajući na tu silu, misle da Republici Srpskoj postavljaju uslove.

Komentarišući poziv Upravnog odbora PIK-a Narodnoj skupštini Srpske da brzo izvrši imenovanje dvoje sudija kako bi se uspostavio puni sastav Ustavnog suda BiH, Stevandić je naglasio da PIK može da traži da NASA pošalje Kristijana Šmita na Mjesec.

"Ono što mi radimo, radimo u interesu svog naroda, a ne u interesu PIK-a. Radimo ono što je odobreno u našim institucijama", rekao je Stevandić.

Poručio je da su zahtevi PIK-a znak potpune dezorganizacije i dezorijentacije politike koja BiH nije dovela do napretka, koja je u BiH blokirala dogovore naroda, blokirala dogovorte entiteta i stalno izaziva tenzije.