26. jun 2024 15:15

Radovan Kovačević: Ambasada SAD javno priznala da su oni ti koji određuju interese BiH

Izvor: TANJUG

podeli vest

Radovan Kovačević: Ambasada SAD javno priznala da su oni ti koji određuju interese BiH

Foto: Tanjug video, arhiva

SARAJEVO  - Delegat Kluba Srba iz SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević poručio je danas da su u Ambasadi SAD u Sarajevu konačno i javno priznali da su oni ti koji određuju interese BiH, a ne njeni narodi, građani i entiteti.

„Pošto su konačno objavili svoj politički program, vreme je i da izađu na izbore i izmere svoj politički kapacitet“, napisao je Kovačević na platformi Iks.

Do tada će, kaže, predstavnici naroda i građana te njihovih interesa, ipak ostati pobednici na demokratskim izborima.

„Nema potrebe za pojedinačnim komentarima, ali se mora naglasiti da će institucije na nivou BiH biti isključivo u onom kapacitetu i sa onim resursima koje je Ustav BiH odredio. I jedino što je sigurno, bez atlantske budućnosti“, naveo je Kovačević.

Ambasada SAD u Sarajevu je ranije danas na društvenim mrežama objavila listu "zajedničkih interesa Amerike i građana BiH" među kojima je kao prvi naveden teritorijalni integritet, suverentitet i multietnički karakter BiH. a slede mirna i stabilna BiH, učinkovita, efikasna i odgovorna vlast na svim nivoima koja deluje u korist svih građana.

Nakon toga su naveli jaku demokratiju u kojoj su osnovna prava i slobode zaštićeni i poštovani, zatim prosperitetna ekonomija koja podstiče i nagrađuje preduzetništvo i otvara nova radna mesta za mladi naraštaj, kao i integracija BiH u Evropsku uniju i institucije na državnom nivou s kapacitetom i resursima za sigurnu evroatlantsku budućnost zemlje.

Kao zajednički interesi navedeno je i poštovanje prema svim civilnim žrtvama rata u periodu 1992.- 1995. i okončanje etničkih podela.