26. jun 2024 15:48

Milojko Spajić: Istorijski trenutak za Crnu Goru; Radujemo se članstvu u EU 2028.

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milojko Spajić: Istorijski trenutak za Crnu Goru; Radujemo se članstvu u EU 2028.

Foto: Media Biro/video

BRISEL.PODGORICA  - Premijer Milojko Spajić, uoči Međuvladine konferencije Crne Gore i Evropske unije, na kojoj bi trebalo da bude usvojen Izveštaj o proceni ispunjenosti privremenih merila u poglavljima vladavine prava (IBAR), izjavio je "da se nada da ćemo svi večeras slaviti jedan istorijski trenutak" za zemlju.

On je podsetio da je od postavljanja privremenih merila za poglavlja 23 i 24 prošlo 11 godina.

"Crnoj Gori je trebalo 11 dugih godina. Nakon početnog entuzijazma počeo je dug period stagnacije. Srećom, poslednjih nekoliko meseci uspeli smo da ubrzamo sve procese. Uradili smo neverovatne stvari uporedive sa prethodnih sedam godina za samo sedam meseci. Mi smo vrlo ponosni na ta dostignuća. Veliki je ovo dan i za EU, jer smo prva zemlja koja ispunjava privremena merila shodno novoj metodologiji", rekao je Spajić.

Dodao je da Crna Gora na neki način "lomi led" za sve druge zemlje Zapadnog Balkana i ostale kandidate koji se nadaju da će dostići ove privremene nivoe.

"Ako je suditi po poslednjih sedam meseci, ne samo u smislu privremenih merila, radujemo se 28. članici 2028. godine", rekao je Spajić uoči konferencije, preneo je portal RTCG.

Ministarka spoljnih poslova Belgije Hađa Labib je rekla da Crna Gora od sutra moći da se koncetriše na vladavinu prava, nezavisnost pravosuđa i na borbu protiv korupcije.

"Znamo da je put ka pristupanju EU dug i trnovit, ali na kraju postoji nada veće stabilnosti i prosperiteta. Takođe, to je poruka nade koju Crna Gora šalje sopstvenoj populaciji, poruka pristupanja koja se približava i pozitivna poruka za celi region Zapadnog Balkana, zaključila je Labib.

Ambasadori država članica Evropske unije odobrili su Zajedničku poziciju EU za poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Crnom Gorom.