30. jun 2024 19:13

Dodik: Besmisao bošnjačke političke elite se vidi u prepiskama Ministarstva inostranih poslova i Misije BiH u UN

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik: Besmisao bošnjačke političke elite se vidi u prepiskama Ministarstva inostranih poslova i Misije BiH u UN

Foto: RTRS

BANJALUKA  - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da se sav besmisao bošnjačke političke elite i slabost BiH može videti u prepiskama Ministarstva inostranih poslova u Savetu ministara i "misije" BiH u UN, prenosi Srna.

Dodik je rekao da se ambasadoru BiH pri UN Zlatku Lagumdžiji "osladilo da krši Ustav, zakone, procedure, da se ponaša kao privatni ambasador", a šef diplomatije BiH Elmedin Konaković "kao privatni ministar".

Nakon prepiske Ministarstva inostranih poslova u Savetu ministara koje je optužilo Stalno predstavništvo BiH pri UN, na čijem je čelu Zlatko Lagumdžija, da prikriva informacije u vezi sa obeležavanjem 11. jula u Njujorku, Dodik je rekao da se danas svedoči sukobu dva "privatnika" isključivo zbog privatnih interesa.

"Dok čitamo kako Dino i Zlatko 'planiraju' komemoraciju u Njujorku, Dejtonski sporazum tiho plače u ćošku: A ja sam mislio da sam ja bio komplikovan", kaže Dodik.

On je dodao da nije problem ministru inostranih poslova kada Lagumdžija na svoju ruku čitavu BiH okrene naopačke, gazeći svako slovo Ustava i zakona, da bi se na kraju obrukao u Generalnoj skupštini UN, ali je zato veliki problem kada ministar ne zna koja je sala rezervisana, koja voda je kupljena, koji je dres kod i zašto on nije glavni govornik.

"I baš zato što su poslušnici kojekakvih geopolitičkih interesa, zagledaniji u čizme Majkla Marfija, nego u Ustav i Dejtonski sporazum. Tim čizmama u koje su zaljubljeni brutalno je pogažena svaka procedura, a bez procedura ne znam kako da reše tu zavrzlamu u vezi s komemoracijom", napisao je Dodik na mreži Iks.

Prema komunikaciji, u koju je portal klix.ba, imao uvid, MIP navodi kako ni posle više direktnih upita u vezi sa dešavanjima 11. jula u Njujorku nisu dobili nikakvu informaciju.

Lagumdžija je upozoren na moguća kršenja službene dužnosti što povlači disciplinsku odgovornost.