3. jul 2024 12:49

Forum saglasan: Utvrditi prostor za poboljšanje saradnje Srbije i Srpske

Izvor: TANJUG

podeli vest

Forum saglasan: Utvrditi prostor za poboljšanje saradnje Srbije i Srpske

Foto: Shutterstock.com/rarrarorro, ilustracija

BANJALUKA - U Banjaluci je danas održava prva sednica Parlamentarnog foruma Srbije i Republike Srpske na kojoj je postignuta saglasnost da je neophodno analizirati šta je do sada urađeno i gde postoji prostor za poboljšanje saradnje Srpske i Srbije u skladu sa Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama.

To je nakon sednice izjavio kopredsedavajući ovog foruma Igor Žunić.

"Želimo proširiti saradnju na sve oblasti kako je definisano Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama Srpske i Srbije, a dogovorene su i studijske posete. Delom nismo zadovoljni realizacijom ovog sporazuma", rekao je Žunić novinarima.

On je naveo da će zaključci Paralmentarnog foruma biti upućeni izvršnim organima Republike Srpske i Srbije, a odnose se na obaveze Foruma, odnosno parlamentarni rad i što bolju realizaciju Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama.

"Verujem da će Parlamentarni forum imati svoje mesto kao savetodavni organ i da će naše vizije biti tretirane i u parlamentarnom radu, što bi moglo znači i predlaganje određenih zakonskih reršenja. Tražićemo da bude sačinjen i sveobuhvatni dokument u kome bi bilo precizirano šta je do sada urađeno u svim oblastima", kazao je Žunić.

Kopredsedavajući Foruma iz Srbije Dušan Marić ocenio je da u nekim oblastima nije urađeno gotovo ništa, a u nekim dosta, te da će zadatak biti da situacija bude poboljšana.

"Kada govorimo o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, sigurno je da ne ugrožava BiH niti bilo koji narod u ovoj zemlji, kao ni formiranje Parlamentarnog foruma. Zato smo otvoreni za saradnju sa parlamentarcima iz Federacije BiH i sa nivoa BiH, jer želimo što bolje odnose", rekao je Marić, prenela je Srna.

Parlamentarni forum konstituisan je juče u Banjaluci i ima po 11 članova iz Srbije i Republike Srpske.