6. jul 2024 14:25

Dodik: Drugi žele da nestane sećanje na stradanje Srba, nećemo nikada zaboraviti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik: Drugi žele da nestane sećanje na stradanje Srba, nećemo nikada zaboraviti

Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ Slobodan Miljević

BRATUNAC - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da se za više od 3.000 Srba koji su stradali od 1992. godine još uvek čeka pravda i priznanje zločina i istakao da ne smemo da dozvolimo da se ti zločini zaborave, jer drugi upravo žele da nestane sećanje na stradanje Srba.

Dodik je, na obeležavanju 32 godine od stradanja Srba u Srednjem Podrinju i Birču, rekao da

mnogo mesta na teritoriji Sbrije i Republike Srpske - od Kragujevca i Starog sajmišta, do Šušnjara, Grabovnice i Bratunca povezuje masovno stradanje Srba.

"Zločinci su bili oni kojima smo na početku prošlog veka pokušali da damo slobodu, a oni si tri puta nasrtali na naše domove i porodice, ubijajući i danju i noću, a najviše su voleli da to rade na najveće praznike, onda kada smo se molili za mir, kako naš, tako i njihov", rekao je Dodik.

Istakao je da su Srbija i Republika Srpska okosnica srpskog naroda i pozvao sve da ostanu privrženi crkvi i veri, da se okupe oko krsne slave, pisma, jezika i oko Deklaracije usvojene u okviru Svesrpskog sabora čiju će, kako je rekao, svaku tačku sprovoditi i Srbija i Republika Srpska.

Dodao je da su nas upravo oni koji su ubijali i uništavali srpski narod iznova optuživali i u nama videli krivce.

Podsetio je na stravičan zločin u kojem je Elfeta Veseli zaklala dečaka Slobodana Stojanovića jer su oni koji su nas ubijali u njemu, kako je rekao, videli zlo, Srbe i potrebu da ga masakriraju, a nakon toga u glavu ispale nekoliko hitaca.

"Poznavala ga je, ali je nije sprečilo da ga ubije na tako zverski način. Njegovo telo je pronađeno kasnije u masovnoj grobnici, a ona je tek posle 27 godina osuđena na 10 godina zatvora. Ja tu kaznu neću da komentarišem. Za ubistvo deteta nijedna kazna nije dovoljna. Kao što je govorio patrijarh Pavle, kada strada dete, strada svet", rekao je Dodik.

Dodao je da je uzrok zločina mržnja prema Srbima koja je bila usađena u genetski kod, da se prema Srbima odnose zločinački, sa željom da se oni istrebe, kao i da je projekat razdvajanja Srba najvidljiviji na Drini.

Dodao je da se uporno govori o tome kako su neki Srbi bosanski ili hrvatski, što govori o nastojanju da "kažu da nismo to što jesmo".

Dodik je rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić istinski govori o miru kao prioritetu, kao i da je on jedini čovek mira i potrebe da se održi mir budući da je svestan da je za Srbe mir jedina opcija.

"Treba mu verovati kada govori istinu i kada se zagrnuo zastavom Srbije, braneći istinu u jednom sramnom mestu, u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija koja je iz čisto političkih razloga htela da osudi isključivo samo Srbe, šaljući lakomislenu tvrdnju kako to nije upereno protiv našeg naroda, a sve je napisano (u rezoluciji o Srebrenici) da je baš tako", rekao je Dodik.

Dodao je da je bivši premijer Holandije Mark Rute rekao da je Srebrenica najveća prevara u isotriji, kao i da je upitno da li će isti stav ponoviti u svojstvu generalnog sekretara NATO-a.

Osvrnuo se i na stradanje Srba u Jasenovcu, na Kozari i drugim mestima i istakao da su Srbe "pobili, a traže da ćutimo", kao i da smo drugima krivi zato što ne mrzimo dovoljno sami sebe.

"I zato je ovaj današnji skup, nakon te sramne rezolucije (o Srebrenici) važan da im pošaljemo sledeću poruku - možete da nam nudite svakakve puteve, možete da nam nudite evropski i druge puteve, ali budite sigurni da ćemo prtljag koji se zove 'Ubili ste nas ovde i pobili 3.260 žrtava' nositi sa sobom kao sećanje, da to nikada nećemo zaboraviti", naglasio je Dodik.

Dodao je da niko ko je Srbe zločinački pobio ne može da ubije sećanje i da nam stalno pričaju o poverenju i upitao na kakvim osnovama da se pomirimo, ukoliko se izbegava da se kaže da je počinjen težak zločin nad Srbima.