12. jul 2024 16:09

Andrija Mandić inicirao obnavljanje Njegoševe kapele na Lovćenu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Andrija Mandić inicirao obnavljanje Njegoševe kapele na Lovćenu

Foto: TANJUG/Mediabiro

PODGORICA - Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić zvanično je danas inicirao obnavljanje Njegoševe kapele na Lovćenu i istakao da je Crna Gora dovoljno zrelo društvo i zajednica da realizuje ovu plemenitu ideju, koja će dovesti do pomirenja i okupljanja ljudi.

Mandić je danas u Vladinom domu na Cetinju priredio svečanu ceremoniju povodom dođele Trinaestojulske nagrade koja je ranije upriličena u Skupštini Crne Gore dobitnicima za 2024. godinu: književniku Andriji Raduloviću, slikaru Branislavu Banetu Sekuliću i doktoru bogoslovskih nauka Nikoli Marojeviću, kao i Draganu Koprivici, ovogodišnjem dobitniku Trinaestojulske nagrade za životno delo.

Istakao je da 13. jul kao datum i ideja, predstavlja samu suštinu Crne Gore.

"On je spoj vekovne borbe za slobodu i ideje o stvaranju suverene i međunarodno priznate države našeg naroda na temeljima istorijskog zaveta koji je upravo sačuvan i negovan na Cetinju i staroj Crnoj Gori“ kazao je Mandić prisutnima na svečanosti.

Naglasio je da je ključnu ulogu u stvaranju, ali i sprovođenju nacionalne ideje o oslobođenju i ujedinjenju južno-slovenskih naroda vodila svetorodna loza Petrović Njegoš.

„Njegošev zavet, da bude sahranjen u kapeli na Lovćenu, tom pijemontu sa kojeg su se mogla videti dva carstva koja su u datom momentu okupirala južnoslovenske narode, ne bi li to naizgled malo, ali metafizički veliko zdanje služilo kao svetionik slobode put kojeg će gledati i junaci na Vučjem dolu, heroji na Fundini, ustanici u Nevesinju, kao i oslobodioci tokom Balkanskih ratova i sokolovi Mojkovačke bitke 1916“, podsetio je Mandić.

Dodao je da su put Lovćena gledali i ustanici koji su 13. jula 1941. godine podigli visoko trobojnicu, simbol slobode, jednakosti i bratstva, stavivši po strani sve ideološke i druge razlike, vođeni duhom svojih predaka.

„Obnavljanje Njegoševe zavetne kapele na Lovćenu je ideja koju je prvo pokrenula naša Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve i naš blaženopočivši mitropolit Amfilohije. Smatram da smo danas dovoljno zreli kao društvo i zajednica da realizujemo tu plemenitu ideju koja će dovesti do pomirenja i okupljanja ljudi u Crnoj Gori i želim da iskoristim ovu priliku da je kao predsednik Skupštine Crne Gore javno iniciram“, naveo je Mandić.

Kazao je da će se time što se na Lovćenu neće više ništa rušiti, nego graditi, poslati poruka za nove naraštaje u Crnoj Gori da će naša zemlja biti po meri svih njenih građana i u njoj će, baš kao i na Lovćenu, biti mesta za sve, preneo je portal RTCG.