12. jul 2024 19:45

Pripadnik grčke zajednice Fredi Beleris dobio odobrenje albanskih vlasti da položi zakletvu kao poslanik EP

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pripadnik grčke zajednice Fredi Beleris dobio odobrenje albanskih vlasti da položi zakletvu kao poslanik EP

Foto: Tanjug video, arhiva

TIRANA - Pripadnik grčke zajednice u Albaniji, novoizabrani poslanik Evropskog parlamenta Fredi Beleris, koji se nalazi u albanskom zatvoru, dobio je dozvolu vlasti u Tirani da položi zakletvu za mandat u EP.

Kako prenosi Katimerini, Beleris će u ponedeljak otići u Atinu, nakon čega će se zaputiti u Strazbur na polaganje zakletve.

Beleris, koji je osuđen za kupovinu glasova u izboru za gradonačelnika u albanskom gradu Himare, osvojio je mesto u Evropskom parlamentu kao član Nove demokratije, partije grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa.

Beleris je uhapšen u maju 2023. godine tokom kampanje za izbor gradonačelnika u svom rodnom gradu Himare, u kojem živi etnička grčka zajednica, prenosi Rojters.

Beleris je kasnije pobedio na izborima, ali nikada nije položio zakletvu jer je bio u pritvoru tokom suđenja, a u martu ove godine osuđen je na dve godine zatvora zbog izborne prevare.

Belerisov slučaj je opteretio odnose između Albanije i Grčke, susednih država čiji su odnosi često zategnuti zbog kulturnih i istorijskih nesuglasica, kao i zbog velikog broja albanskih imigranata u Grčkoj i brojne grčke manjine u Albaniji.