26. jun 2024 10:55

Tončev: FSS mora da preuzme odgovornost za neuspeh u Nemačkoj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tončev: FSS mora da preuzme odgovornost za neuspeh u Nemačkoj

Foto: TANJUG/TANJA VALIČ, arhiva

BEOGRAD - Nekadašnji potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Novica Tončev izjavio je danas da FSS mora da preuzme odgovornost za neuspeh reprezentacije na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Fudbalska reprezentacija Srbije nije uspela da se plasira u osminu finala EP, pošto je sinoć odigrala bez golova sa selekcijom Danske u meču trećeg kola grupe C. Srbija je završila takmičenje na poslednjem mestu na tabeli grupe C sa dva boda.

Prvo mesto osvojila je Engleska sa pet bodova, dok su Danska i Slovenija sakupile po tri. Ove tri selekcije su izborile plasman u osminu finala EP.

"Kao sportski radnik i bivši potpredsednik FSS, duboko sam razočaran lošim nastupom naše reprezentacije na EP u fudbalu. Nažalost, ovakav neuspeh smo doživeli i u Kataru kada sam isto glasno i jasno govorio o razlozima zbog kojih trpi fudbal u Srbiji, ali i svi mi koji volimo i pratimo fudbal, a zbog neuspeha reprezentacije pati cela nacija.

I danas opet ponavljam da treba raditi na stvaranju zdravog okruženja za razvoj fudbala i postizanju vrhunskih rezultata na međunarodnoj sceni", navodi se u saopštenju Novice Tončeva.

"Ovaj rezultat je direktna posledica neefikasnog menadžmenta, nesvesnog upravljanja i rasipanja novca u FSS. Na to sam ranijih godina ukazivao i borio se protiv toga, ali sam na kraju i izbačen jer nisam želeo da dozvolim krađu i malverzacije. FSS kao institucija mora da preuzme odgovornost za ovakav neuspeh i hitno sprovede korake ka restrukturiranju, profesionalizaciji i transparentnosti", ističe Tončev.

Fudbaleri Srbije su na EP u Nemačkoj zabeležili dva remija i jedan poraz.

"Nedostatak vizije i loše odluke selektora i generalnog sekretara su direktno doveli do katastrofalnog rezultata na terenu. Umesto da budu stubovi podrške i vođe u ostvarivanju sportskih uspeha, ove osobe su postale teret srpskom fudbalu. Njihov neuspeh je neprihvatljivi i neoprostiv", rekao je nekadašnji potpredsednik FSS.

"Pozivam ih da preuzmu odgovornost za svoje postupke i podnesu ostavke, jer je jasno da njihovo prisustvo više nije korisno ni potrebno srpskom fudbalu. Potrebni su nam stručni, odgovorni i predani lideri koji će voditi naš nacionalni tim ka uspesima, a ne ka propasti i sramoti na međunarodnoj sceni", naveo je Tončev.

On je rekao da su reprezentativci Srbije dali svoj maksimum na EP.

"Na kraju moram da kažem da za neuspeh na EP nisu krivi reprezentativci koji su dali svoj maksimum, a neki doživeli i ogromnu nepravdu i sramotu od strane selektora. Njima svima veliko hvala. Sada je vreme da se organizuje fudbalska stvarnost u Srbiji koja neće služiti za lično i ogromno bogaćenje već za stvaranje ozbiljne fudbalske zajednice sa ozbiljnim ljudima zbog kojih se nećemo više stideti na međunarodnoj sceni", zaključio je Tončev.