11. septembar 2023 13:45

Marko Kešelj: Reprezentaciji Srbije nisu davane velike šanse, uspeh je vredan svakog poštovanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marko Kešelj: Reprezentaciji Srbije nisu davane velike šanse, uspeh je vredan svakog poštovanja

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Košarkaš Marko Kešelj izjavio je danas da reprezentaciji Srbije nisu davane preterano velike šanse da se nađe u polufinalu s obzirom na to da je FIBA svrstala Srbiju na 8. ili 9. mesto po favoritima, a kamoli da dođe do srebrne medalje na Svetskom Prvenstvu, tako da je uspeh vredan svakog poštovanja to što se Srbija plasirala na Olimpijske igre.

Za Tanjug kaže da je ceo septembar obeležio sport, počev od zlatne medalje Ivane Vulete, srebrne medalje odbojkašica, zlatne medalje odbojkaša, sad srebro košarkaša, a takođe i dva velika svetska prvenstva koje organizuje Srbija i Grad Beograd, a to je svetsko prvenstvo u veslanju i svetsko prvenstvo u rvanju.

"Juče smo imali naše odbojkaše koji su se plasirali u četvrfinale, našeg Novaka koji je uzeo 24. Grend slem što je fantastičan rezultat, naše fudbalere koji krupnim koracima gaze ka tome da se plasiraju i da prođu kvalifikacije, tako da je ceo mesec septembar ispunjen sportom i ja im svima ovom prilikom od sveg srca čestitam, a što se konkretno tiče košarke videli ste juče, bili smo na korak da osvojimo svetsko prvenstvo i postanemo prvaci sveta, što je jedan rezultat koji je ravan istorijskom podvigu, ali i srebrna medalja nam sija zlatnim sjajem i svi smo kao narod, i ja lično, izuzetno ponosni na naše momke", naglasio je on.

Kešelj je zaključio da zbog nesuglasica između FIBA-e i ULEB-a, uglavnom nisu visokog ranga sudije koje sviraju Evroligu ili NBA ligu, i da shodno tome smatra da ni sudije koje su svirale u finalu nisu kalibra da nose tako veliku i važnu utakmicu kao što je finale Svetskog prvenstva, ali da to nije bio glavni razlog izgubljene utakmice i da ne treba Nemcima oduzeti to da su imali fantastičan turnir i da su osvojili zlatnu medalju bez ijednog poraza.

"Naravno da naša košarka ima budućnost i ova generacija tek treba da pokaže svoje prave domete. Mi smo ove godine imali i naše juniore koji su bili prvaci Evrope ovde u Nišu, i sigurno je da postoje izuzetno kvalitetni igrači koji će u nekim narednim godinama nositi našu reprezentaciju na velikim takmičenjima", ocenio je on.

Napominje da izjavu selektora Svetislava Pešića da medalja sa Svetskog prvenstva ne može rešiti i popraviti stanje u srpskoj košarci ukoliko se ne promene stvari u klupskoj košarci, ne treba shvatiti olako.

"Sigurno je da naši košarkaški radnici počev od Košarkaškog saveza, pa do Zvezde i Partizana koji su na neki način nosioci razvoja košarke u našoj zemlji, treba svi zajedno da sednu da se dogovore, da nađu neki model gde će svi zajedno raditi u interesu naše reprezentacije, kako bi u budućnosti naši igrači dobijali šansu i razvijali se", zaključio je Kešelj.