3. septembar 2024 16:52

Predstavnici fondacije "Heroji Beogradskog maratona" posetili odmaralište u Bogovađi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstavnici fondacije "Heroji Beogradskog maratona" posetili odmaralište u Bogovađi

Foto: Heroji beogradskog maratona

BOGOVAĐA - Predstavnici humanitarne fondacije "Heroji Beogradskog maratona", Crvenog krsta Beograd i Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Beograda u pratnji košarkaša Bobana Marjanovića i džudiste Aleksandra Kukolja posetili su danas odmaralište Crvenog krsta Beograd u Bogovađi, u kome trenutno boravi prva grupa od 50 osoba sa invaliditetom i njihovih pratilaca na sportskim pripremama.

Humanitarna fondacija "Heroji Beogradskog maratona" i Crveni krst Beograd udružili su sredstva kako bi ukupno 100 osoba sa invaliditetom iz Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Beograd pomogli adekvatno da se pripreme za jesenju sezonu u pratnji iskusnih trenera.

"Partnerski odnos koji ostvarujemo sa Crvenim krstom Beograda u zaštiti i pomoći trkačima na svim trkama Beogradskog maratona na iuzetno visokom nivou, prerastao je u pomoć osobama sa invaliditetom koji se nalaze u kampu upravo ovde u Bogovađi. Zahvalio bih se svima koji su učestvovali u prikupljanju sredstava za ovu akciju, posebno sam ponosan na aktivaciju koju smo osmislili, a to je SMS za kilometar, gde trkači i njihovi pratioci slanjem SMS poruke doniraju novac za fondaciju Heroji Beogradskog maratona. Poruka sa tekstom HEROJI na 3023 je nešto što svim osobama sa invaliditetom mnogo znači", izjavio je upravitelj fondacije "Heroji Beogradskog maratona" Darko Habuš.

Habuš je poručio da će "Beogradski maraton" u budućnosti napraviti posebnu trku za osobe sa invaliditetom.

"Hvala i Sportskom savezu osoba sa invaliditetom Beograda koji neprekidno i na veoma kvalitetan način radi sa osobama sa invaliditetom tokom godine i nadam se da ćemo uspeti da osnažimo i ostale saveze po Srbiji. Preko 500 osoba sa invaliditetom učestvuje na Beogradskom maratonu iz cele Srbije, i zato ćemo gledati da napravimo i posebnu trku za osobe sa invaliditetom i na taj načim im damo na značaju", rekao je Habuš.

Milan Mirković iz Crvenog krsta Beograd zahvalio se svima koji su pomogli da se deca sa invaliditetom nađu u odmaralištu.

"Bogovađa je mesto u kome smo mi odrastali i koje smo rehabilitovali i pripremili za održavanje seminara, radionica i sličnih događaja. Danas smo ovde zbog oporavka dece sa invaliditetom i veliko hvala svim humanim ljudima zahvaljujući čijoj pomoći su oni danas ove. Verujem da će radionice Crvenog krsta koje ćemo održati biti korisne kako deci, tako i roditeljima i pripremiti ih na sve životne iazove. Pozivam sve ostvarene ljude u svojim profesijama da odvoje vreme i kroz razne aktivnosti se posvete humanitarnom radu. Zato hvala Bobiju i Aleksandru što su danas ovde sa nama", izjavio Dr.Milan Mirković.

O značaju ove inicijative za članove Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Beograda govorio je paraatletičar Draženko Mitrović.

"Hvala svima na podršci, pre svega jedno lepo druženje. Za ovu decu velika stav da su došli na sportsko-rekreativni program, oporavak, ali i bogat sadržaj radionica i druženje".

Košarkaš Boban Marjanović rekao je da mu je drago što je posetio kamp u Bogovađi, kao i da se nada da su deca uživala u druženju sa njim i džudistom Aleksandar Kukoljem.

"Osmeh nas sve spaja. Ovde smo da pružimo osmeh deci i da izadjemo bolji na kraju ovog dana. Nasmejani mnogo lakše prolazimo kroz teška vremena. Kolega Kukolj me je naučio novim borilačkim veštinama. Drago mi je što sam deo današnjeg dana i nadam se da su i dečica uživala. Imali smo meč, ostavili smo srce na terenu i povedili", izjavo je Marjanović.

Kukolj je poručio da je oduševljen ambijentom u Bogovađi.

"Oduševljen sam ambijentom u Bogovađi. Bobi i ja smo imali tu sreću da danas provedemo vreme sa ovom divnom decom. Svestan sam važnosti bavljenja ugroženim kategorijama i da na neki način doprinesemo poboljšanju kvaliteta njihovih života. Igrali smo košarkašku utakmicu, Bobi, dečica i ja protiv funkcionera, bila je puna neregularnosti, ali mi smo na kraju pobedili", rekao je Kukolj.