16. oktobar 2024 15:39

Beograd domaćin samita antidoping organizacija, stigao i prvi čovek WADA Vitold Banka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Beograd domaćin samita antidoping organizacija, stigao i prvi čovek WADA Vitold Banka

Foto: Antidoping agencija Republike Srbije

BEOGRAD - Samit Centralno-istočno evropskih antidoping organizacija (CEEADS) u organizaciji Antidoping agencije Republike Srbije, a uz podršku ministarstva sporta svečano je otvoren na Belom dvoru, uz učešće predsednika Svetske antidoping agencije (WADA) Vitold Banka.

Na samitu učestvuju antidoping eksperti iz 27 nacionalnih antidoping organizacija zemalja Centralne i Istočne Evrope, kao i predstavnici Svetske antidoping agencije.

Direktorka Antidoping agencije Srbije prof. dr Milica Vukašinović Vesić izjavila je da je primarni cilj samita podizanje antidoping standarda u Centralnoj i Istočnoj Evropi, intenziviranje saradnje radi stvaranja nove dinamike i povećanje značaja regiona.

"Pored toga, cilj je da se ohrabre sve zemlje u regionu da uspostave jedinstvenu antidoping politiku na evropskom i globalnom nivou. Ovaj vid saradnje će podržati efikasnu implementaciju nacionalnih antidoping programa, obezbediti poštovanje standarda i podržati Antidoping konvenciju Saveta Evrope i Međunarodnu konvenciju protiv dopinga u sportu UNESCO-a“, istakla je ona.

Prvi čovek WADA naglasio je veliki značaj rada Antidoping agencija Centralne i istočne Evrope.

"Zajedničko angažovanje na ovako važnom pitanju je ključni element za uspeh, ne samo zemalja koje su danas prisutne, već i za budućnost čistog sporta na globalnom nivou. Poslednjih meseci i godina,videli smo da ovaj deo Evrope dobija sve više na kredibilitetu. Podrška koju WADA dobija od Antidoping agencije Republike Srbije je izuzetna i za svaku pohvalu. Tim Srbije je posvećen, sve uticajniji u svetskim okvirima i predstavlja inspiraciju za sve", rekao je Vitold Banka.

Gajić: Borba protiv dopinga u sportu jedan od najvažnijih zadataka Ministarstva

Podržavao sam rad Antidoping agencije Srbije tokom čitave moje trenerske karijere, a sada kao ministar sporta, smatram da je to jedan od najvažnijih strateških zadataka Ministarstva, izjavio je danas ministar sporta Zoran Gajić u Beogradu na Samitu Centralno-istočno evropskih antidoping organizacija (CEEADS).

U Beogradu je danas otvoren Samit CEEADS kome su prisustvovali predstavnici iz 27 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

"Glavna tema ovogodišnjeg Samita bila je predstojeće stupanje na snagu novog Svetskog antidoping kodeksa 2027. godine, kao i razmena najboljih praksi u cilju očuvanja čistog sporta. Poseban akcenat stavljen je na podizanje antidoping standarda u Centralnoj i Istočnoj Evropi, unapređenje saradnje među zemljama, i stvaranje nove dinamike u borbi protiv dopinga na regionalnom nivou", navodi se u saopštenju.

Gajić je naglasio da Srbija, iako mala zemlja, danas, sa novim rukovodstvom i političkim konsenzusom ide u korak sa svetom na svim poljima i da rezultati rada Antidoping agencije Srbije postaju dobar primer, koji se može slediti i u svim drugim oblastima.