14. maj 2024 18:04

Najbolji veslači Srbije neće imati pravo nastupa u kvalifikacijama za OI

Izvor: TANJUG

podeli vest

Najbolji veslači Srbije neće imati pravo nastupa u kvalifikacijama za OI

Foto: Shutterstock.com/Corepics VOF, ilustracija

BEOGRAD - Najbolji srpski veslači neće imati pravo nastupa u kvalifikacijama za Olimpijske igre 2024, saopštio je danas VK Partizan.

"Posle osvajanja istorijske zlatne medalje Jovane Arsić u skifu na Evropskom prvenstvu u Segedinu i ubedljivog zlata Nikolaja Pimenova, koji je Srbiji doneo još jednu normu za OI, prvu ikada u muškom skifu, najbolji veslači Srbije su se našli u situaciji koja je nezabeležena u srpskom sportu do danas", navodi se na početku saopštenja.

"Posle izuzetnih rezultata Martina Mačkovića i Nikolaja Pimenova postignutih na međunarodnoj sceni, višestrukih pobeda nad olimpijskim pobednikom i osvajačima medalja iz Tokija, kao i pored jasne stručne procene njihovog kvaliteta od strane našeg najtrofejnijeg trenera Nikole Stojića, naši najbolji veslači sprečeni su da na kvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu Srbiji donesu normu u još jednoj disciplini, dubl skulu", dodaje se u saopštenju.

Ističe se da će po odluci rukovodstva VSS, na kvalifikacijama u Lucernu, Srbiju predstavljati dubl skul u sastavu Beđik/Rajković i pored toga što su na tek održanom Evropskom prvenstvu zauzeli ubedljivo poslednje mesto.

"Po svim sportskim kriterijumima i pokazanom visokom kvalitetu, dubl skul Mačković/Pimenov imao bi šansu za najviši plasman i na samim OI. VSS je, međutim, ostao pri svojoj odluci i pored očigledne i svima poznate ogromne razlike u kvalitetu pomenutih ekipa", nastavlja se u saopštenju.

Zatim se podseća da je "još jedna u nizu loših odluka VSS i ta što je godinama najuspešniji veslač Srbije, Miloš Vasić, potpuno izbrisan od Veslačkog Saveza Srbije i iz planova reprezentacije".

"Podrška cenjenih ljudi iz sveta sporta nam daje vetar u leđa da istrajemo u borbi, vratimo ugled veslačkom sportu u Srbiji i sportiste cenimo po ostvarenim rezultatima", zaključuje se u saopštenju Partizana.

"Pored velikog ponosa zbog osvojene zlatne medalje za Srbiju na EP, u isto vreme osećam ogromnu tugu, ali i bes zbog odluke VSS da oduzme Olimpijske snove mojim drugovima iz reprezentacije", izjavila je Jovana Arsić.

"Posle velikog uspeha i osvajanja norme za Srbiju u skifu, želeo sam svim srcem da sa Martinom donesem Srbiji još jednu normu, a duboko verujem i medalju u Parizu u dubl skulu, ali sam u tome sprečen ovom zaista neobjašnjivom odlukom VSS", rekao je Nikolaj Pimenov.

Nikola Stojić, trener veslačkog olimpijskog tima, razočaran je odlukom VSS.

"Ovo su najteži dani u mojoj veslačkoj i trenerskoj karijeri. Odluka VSS da kod kuće ostave najbržu ekipu u dubl skulu koju je Srbija ikad imala Mačković/Pimenov, a umesto njih na kvalifikacije pošalje dubl skul Beđik/Rajković, koji su po svim stručnim parametrima bez ikakve šanse da se kvalifikuju za OI, potpuno je neverovatna. Ovo je veliki i težak udarac za ceo tim sportista koji vodim, a pogotovo za Martina, jer je uzimanje prava na takmičenje najboljima što Srbija ima, potpuno neprihvatljivo i neshvatljivo" ističe Stojić.

Dodao je da stoji iza svojih stručnih procena, kao neko ko upravo sa ovim sportistima jedini u Srbiji donosi rezultate i medalje sa seniorskih takmičenja u poslednje četiri godine.

"Moje reči ostaju zapisane i ukoliko sam u pravu, a to će se nažalost pokazati već za vikend u Lucernu, zaista se nadam da će svi odgovorni u VSS snositi ozbiljne posledice za nesagledivu štetu koju su naneli Martinovoj i Nikolajevoj karijeri, ali i srpskom sportu uopšte" zaključio je Stojić.