15. jul 2024 12:26

Milićević: Morbili jedna od najzaraznijih bolesti, najugroženiji bebe i starije osobe

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milićević: Morbili jedna od najzaraznijih bolesti, najugroženiji bebe i starije osobe

Foto: Tanjug video

BEOGRAD, - Pedijatar dr Saša Milićević izjavio je danas, povodom rasta broja obolelih od morbila u Srbiji od početka godine, da su morbili jedna od najzaraznijih virusnih bolesti u medicini, koja se vrlo lako prenosi, ističući da zaraznost počinje pre pojave prvih simptoma.

Milićević je za Tanjug rekao da su najviše ugroženi mala deca koja još nisu dovoljno porasla da prime vakcinu jer se ona prima između 12. i 15. meseca, zatim pacijenti koji imaju različita hronična oboljenja ili terapiju koju imunološki sistem smiruje i pacijenti u starijem dobu.

Na pitanje da li je epidemija posledica nevakcinacije, Milićević je rekao da je verovatno jeste razlog epidemije morbila, pošto imunološki bedem najbolje može da se izgradi vakcinacijom dece.

"Ne možemo da dočekamo da svi preleže morbile, vakcina je ono što pravi imunološki bedem koji ujedno štiti i zdravu populaciju, ali i pacijente koji iz opravdanih razloga ne mogu da prime vakcinu", istakao je on.

Milićević kaže da su kijavica, temperatura, kašalj, svrab očiju prvi simptomi morbila, a da tek kasnije počinje ospa koja se najčešće javlja iza ušiju i ističe da zaraznost počinje pre prvih simptoma.