19. jul 2024 11:29

Univerzitet u Beogradu: Rezultati upisa u prvom roku na nivou prošlogodišnjih

Izvor: TANJUG

podeli vest

Univerzitet u Beogradu: Rezultati upisa u prvom roku na nivou prošlogodišnjih

Foto: Shutterstock.com/ enrollment of students, ilustracija

BEOGRAD - Univerzitetska upisna komisija konstatovala je da da je prvi upisni rok na fakultetima Univerziteta u Beogradu za 2024/25. godinu protekao bez problema i da su rezultati upisa u prvom roku na nivou prošlogodišnjih rezultata.

Po broju upisanih studenata i po broju preostalih mesta, kao i po popularnosti fakulteta i studijskih programa situacija je ista kao i prethodne godine, saopšteno je posle sednice Univerzitetske upisne komisije.

U školskoj 2024/25.godini planirano je da se na 105 studijskih programa upiše 15.303 studenata, odnosno 9.778 na budžet i 5.525 samofinansirajućih, na osnovne i integrisane akademske studije i osnovne strukovne studije.

Po održanom prvom upisnom roku upisano je 11.522 studenta - 7.730 na budžet i 3.792 samofinansirajućih, što znači da je za drugi upisni rok preostalo ukupno 3.781 mesto i to 2.085 na budžetu i 1.696 samofinansirajućih.

Po programu afirmativnih mera, studenti sa posebnim potrebama i romske nacionalnosti, upisana su 94 studenta.

Na 20 studijskih programa su popunjena sva mesta u prvom upisnom roku, a na 10 studijskih programa su popunjena budžetska mesta i preostalo je još mesta na samofinansiranju za drugi upisni rok.

Na dva studijska programa nema upisanih studenata posle prvog upisnog roka.

Na Arhitektonskom, Elektrotehničkom, FON-u, Fakultetu bezbednosti i Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja više nije moguće dobiti indeks jer su svi podeljeni u junu, dok je na FASPER-u prestalo jedno mesto.

I ove godine je najveće interesovanje vladalo za studijske programe iz IT sektora, medicinskih nauka i za arhitekturu, a kao i prethodnih godina najtraženiji indeks je bio za psihologiju na Filozofskom fakultetu, odnosno 525 kandidata za 116 mesta ili 4,53 kandidata na jedno mesto.

Kada je reč o nastavničkim smerovima, situacija potvrđuje evidentan pad interesovanja poslednjih godina za upis na ove studijske programe, pa je tako za nastavničke smerove bilo ukupno oko 260 zainteresovanih.

Taj broj je i mnogo manji jer, kako navode, ne znači da će se svi upisani studenti na studijskim programima biologija, istorija i matematika opredeliti za nastavnike.

Alarmantna situacija je za nastavnike hemije, gde je upisan samo jedan student, fizike - tri upisana studenta i geografije sa 14 upisanih.

Drugi upisni rok počinje prijavom i prijemom dokumenata 29. i 30.avgusta, dok su prijemni ispiti predviđeni za 2. i 3. septembar.

Prorektor za nastavu Geografskog fakulteta Dejan Filipović izjavio je da je ostalo dovoljno i budžetskih i samofinansirajućih mesta na preko 70 studijskih programa.

Na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju ostalo je jedno mesto, na Mašinskom i Farmaceutskom po 14 mesta, a na Fakultetu političkih nauka za drugi upisni rok ostalo je 27 mesta.

Na Stomatološkom fakultetu preostalo je još 28 mesta za brucoše, na Saobraćajnom fakultetu 39, Ekonomskom 41, a slična situacija je i na Fakultetu veterinarske medicine, gde ima još 43 mesta.

Biološki fakultet ima još 61 mesto, Građevinski 76, Hemijski fakultet 81, Fakultet za fizičku hemiju 82, a na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu ostala su još 84 mesta.

Medicinski fakultet ima još 107 indeksa za brucoše, Fizički fakultet 109,

Fakultet za obrazovanje učitelja i vaspitača 155, a na Geografskom fakultetu ostalo je još 166 mesta.

Tehnički fakultet u Boru u drugom upisnom roku može da upiše 169 studenata, Tehnološko-metalurški fakultet 198, Matematički 214, Filozofski fakultet 218, Pravni 231, a Rudarsko-geološki fakultet i Šumarski očekuju 251 studenta.

Najviše slobodnih mesta u drugom roku ostalo je na Poljoprivrednom fakultetu i to 502, a na Filološkom fakultetu 618 mesta.