26. jul 2024 12:59

Patrijarh Porfirije sutra u Beranu, u nedelju u selu Velika kod Plava

Izvor: TANJUG

podeli vest

Patrijarh Porfirije sutra u Beranu, u nedelju u selu Velika kod Plava

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

PODGORICA - Patrijarh srpski Porfirije dopustovaće sutra Crnu Goru, prvo u Berane, a kako je ranije najavljeno u nedelju, 28. jula služiće liturgiju povodom 80 godina od genocida u selu Velika kod Plava.

Patrijarh će sutra u 19.30 sati biti svečano dočekan u manastiru Đurđevi stupovi u Beranu, najavljeno iz Eparhije budimljansko-nikšićke.

Patrijarh je u Beranu bio pre tri godine, gde je sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem ustoličio vladiku budimljansko-nikšićkog Metodija.

Patrijarh Porfirije će u nedelju, 28. jula, u selu Velika kod Plava, služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svetih mučenika Kirika i Јulite povodom 80 godina od stradanja svetih mučenika veličkih i gornjepolimskih.

Genocid u selu Velika u opštini Plav počinile su nacističke vojne formacije i S S trupe "Skenderbeg" u drugoj polovini 1944. godine, pred kraj rata.

Skupština Crne Gore usvojila je Rezoluciju o genocidu u Pivi i Velici 30. jula 2022. godine, a prema novijim istraživanjima na tom područje je stradalo više od hiljadu ljudi, od kojih više od 200 dece. Rezolucije o genocidu u Pivi i Velici podnele su opozicione Demokrate.

Na tom mestu, krajem sedamdesetih podignut je memorijalni kompleks a naknadno i crkva. Srpska pravoslavna crkva 2007. kanonizovala je žrtve zločina u Pivi i Velici.