29. avgust 2024 05:20

Prijave za drugi upisni rok na Univerzitetu u Beogradu počinju danas

Izvor: TANJUG

podeli vest

Prijave za drugi upisni rok na Univerzitetu u Beogradu počinju danas

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Drugi upisni rok u prvu godinu studijskih programa osnovnih akademskih i integrisanih akademskih studija na fakultetima u sastavu Univerziteta u Beogradu počinje prijavljivanjem kandidata danas i sutra.

Kako je ranije saopštio Univerzitet u Beogradu, za drugi upisni rok preostalo je ukupno 3.781 mesto - 2.085 na budžetu i 1.696 samofinansirajućih, na 26 od ukupno 31 fakulteta.

Polaganje prijemnih ispita biće 2. i 3. septembra, a objavljivanje rezultata najkasnije 4. septembra na preliminarnoj rang-listi.

Objavljivanje konačnih rang lista fakulteta/Univerziteta mora biti najkasnije 9. septembra, a upis je planiran do kraja dana 12. septembra, nakon objavljivanja konačne rang-liste Univerziteta.

Posle završenog upisa, a najkasnije 13. septembra, fakulteti dostavljaju Univerzitetu broj upisanih studenata po studijskim programima i i preostali broj slobodnih mesta.

Na internet platformama većine fakulteta u sastavu Univerziteta već je dostupna informacija o mogućnostima ranije onlajn prijave.

Fakulteti, prema odredbama konkursa, mogu da organizuju pretprijavu, odnosno da budućim studentima omoguće onlajn dostavljanje traženih podataka, a da u zakazanom terminu lično predaju konkursnu dokumentaciju.

Redosled kandidata za upis u prvu godinu studijskog programa utvrđuje se na osnovu opšteg uspeha postignutog u srednjoškolskom obrazovanju i rezultata postignutih na prijemnom ispitu, odnosno na ispitu za proveru sklonosti i sposobnosti, ukoliko je predviđen.

U prvom upisnom roku na fakultete Univerziteta u Beogradu upisano je 11.522 studenta (7.730 na budžet i 3.792 samofinansirajućih).

U školskoj 2024/25. planirano je da se na 105 studijskih programa upiše ukupno 15.303 studenta (9.778 na budžet i 5.525 samofinansirajućih) na osnovne i integrisane akademske studije i osnovne strukovne studije.