4. septembar 2024 14:26

Deci iz Centra za azil u Krnjači uručen školski pribor vredan 60.000 dinara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Deci iz Centra za azil u Krnjači uručen školski pribor vredan 60.000 dinara

Foto: TANJUG/KIRS/DRAGAN KUJUNDŽIĆ

BEOGRAD - Komesarka za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljević i beogradski nadbiskup Ladislav Nemet danas su poklonili rance i školski pribor deci u Centru za azil u Krnjači, a ukupna vrednost donacije iznosi 60.000 dinara.

Stanisavljević je za Tanjug rekla da Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije svake školske godine obezbeđuje školski pribor za svu decu koja borave u objektima Komesarijata za izbeglice i migracije, u Centrima za azil, kao i prihvatnim centrima.

"Ove godine u školu je krenulo 17 dece, od toga 13 je iz Krnjače. Donacija sadrži rance i školski pribor koji se sastoji od pernica, vodenih bojica, četkica, tempera, svezaka, blokova i namenjen je da se deci i roditeljima polazak u školu učini bezbrižnijim", izjavila je Stanisavljević.

Donacija je prikupljena od strane Karitasa, socio-humanitarne organizacija Katoličke crkve i namenjena je za decu koja su uključena u školsko obrazovani sistem Srbije, a koja su smeštana u Centru za azil u Krnjači.

Stanisavljevićeva je zahvalila Karitasu Beograd koji je ove godine obezbedio besplatan školski pribor i dodala da su besplatni udžbenici obezbeđeni od Ministarstva prosvete.

"Mi obezbeđujemo i prevoz za decu do škole i nazad i nastavićemo sa ovakvim aktivnostima i u narednom periodu", istakla je Komesarka za izbeglice i migracije.

Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet naveo je da katolička dobrotvorna organizacija Karitas godinama sarađuje sa Komisarijatom za izbeglice u Srbiji i dodao da zahvaljujući toj saradnji, pomažu tamo gde je pomoć najpotrebnija.

"Među izbeglicama najslabija karika u lancu su žene i deca, a mi pomažemo i olakšavamo polazak u školu, da se lakše snađu u školi, kao i da budu ravnopravni sa ostalim učenicima", naveo je on.

Nemet je dodao da su, zahvaljujući saradnji sa Komesarijatom, uspeli, kako je rekao, da "malo obradujemo život ovih mališana - 13 dece u Krnjači".

U Centru je smešteno 13 dece koja su 2. septembra krenula u novu školsku godinu.

U svim Centrima kojima rukovodi Komesarijat smešteno je 440 lica, od kojih je 112 dece, a 17 njih školovanje nastavlja u Srbiji.