17. septembar 2024 14:01

"Evropska noć istraživača" 27. septembra: Interaktivne radionice, nova istraživanja...

Izvor: TANJUG

podeli vest

"Evropska noć istraživača" 27. septembra: Interaktivne radionice, nova istraživanja...

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Naučno - zabavna manifestacija "Evropska noć istraživača" biće održana 27. septembra u svom jubilarnom 15. izdanju, a pod sloganom "Pažnja!Nauka na putu" u 16 gradova širom Srbije, najavili su danas organizatori u susretu sa novinarima.

Predstavnica Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" Jasmina Nestorović Živković je rekla danas u Evropskoj kući da je ta manifestacija "pravo naučno putovanje"

"U Beogradu biće održana na deset lokacija. Otvaranje manifestacije biće održano u Evropskoj kući, a druge lokacije su i Trg Republike, Naučni klub za promociju nauke, Matematički fakultet, Fakultet za fizičku hemiju... Na programu su radionice i diskusije o tome kako da ozelenimo zgradu, šta je tečno drvo, šta su klimatske promene...", najavila je Nestorović Živković.

Pored toga, Nestorović Živković je rekla da će u okviru manifestacije biti otvoren i " Beo Zoo vrt" za sve posetioce, ali i Botanička bašta "Jevremovac" gde će biti otvorena izložba.

"Očekuju nas i raznovrsne hemijske avanture u Univerzitetskoj biblioteci u Nišu, kao i bogat naučni program u Pirotu", dodala je ona.

Predstavnik Kreativno - edukativnog centra Novi Sad Vladimir Todorović najavio je bogat program u okviru manifestacije.

"U Novom Sadu već smo počeli sa realizacijom pojedinih aktivnosti. U toku su različiti paneli, a planiramo da pustimo i naučni film na otvorenom. Biće tu i radionica za najmlađe. U okviru projekta "Trails" plan je da približimo širim masama upotrebu veštačke inteligencije", objasnio je Todorović.

Todorović je rekao da će istraživači sa Novosadskog fakulteta pokušati da demistifikuju upotrebu veštačke inteligencije u različitim segmentima i da je cilj da se deca mlađa od sedam godina zainteresuje za nauku.

"Organizujemo i muzički program, nastup benda "VIS Izomeri" u "Prostoru" na Petrovaradinskoj tvrđavi u kojem sviraju naučnici", dodao je on.

Ispred Centra za promociju nauke Danijela Vučićević rekla je da je ova menifestacija most između nauke i društva.

"Plan je da do petka upoznajemo građane sa samim događajem u okviru "Nedelje istraživača". U naučnim klubovima, poput Šapca, Kikinde, Niša... organizovaćemo niz aktivnosti, tri de štampu, učenje o upotrebi vinske mušice u istraživanjima. Pričaćemo i o biodiverzitetu, o važnosti očuvanja vode", rekla je Vučićević.

Manifestacija će biti održana od 16 do 22 časa u više institucija, ali i na trgovima, ulicama, parkovima u 16 gradova u Srbiji među kojima su Beograd, Novi Sad, Subotica, Kikinda, Šabac i Inđija.

Takođe, biće održana i u Nišu, Kragujevcu, Pirotu, Leskovcu, Mokrinu, Ranovcu, Čačku, Kruševcu, Zaječaru i u Smederevu.

Pored toga, "Evropska noć istraživača" istovremeno se održava u više od 400 evropskih gradova u 23 države Evrope, a cilj je da podstakne mlade da se bave naučno - istrazivackom karijerom.

Program je besplatan za sve posetioce.