21. septembar 2024 22:11

Skup u Beogradu: Rano otkrivanje i bolje lečenje ženskih karcinoma je i borba sa stigmom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Skup u Beogradu: Rano otkrivanje i bolje lečenje ženskih karcinoma je i borba sa stigmom

Foto: Shutterstock.com/Robert Kneschke, ilustracija

BEOGRAD - Svake godine, više od milion žena širom sveta dobije dijagnozu ginekološkog karcinoma, a na žalost više od polovina obolelih umire, rečeno je na skupu kojim je u Beogradu obeležen Svetski dan ginekološke onkologije.

Ovogodišnja kampanja povodom Svetskog dana ginekološke onkologije koji se širom sveta obeležava krajem septembra, pored prevencije i unapređenja lečenja, baca svetlo na često zanemarenu temu koja duboko utiče na život žena sa ginekološkim karcinomima - stigmu, osudu društva.

"Stigma je nešto sa čim se svi pacijenti sa karcinomom mogu suočiti pre ili kasnije, ali može biti češća kod pacijentkinja sa ginekološkim karcinomima, zbog društvenih i kulturnih faktora. Sam razgovor o reproduktivnom zdravlju je kod nas tabu tema. Odlazak kod ginekologa, u malim sredinama često se povezuje sa trudnoćom ili nekom opakom bolešću, zato se kriju i odlazak i bolest. Pogrešna shvatanja o obolevanju od raka grlića materice, često se dovodi u vezu sa promuskuitetom što za posledicu nosi diskriminaciju samih pacijentkinja", ukazala je Vesna Bondžić, predsednica Ženskog centra "Milica" na skupu koji je održan u petak u Beogradu.

Ona je objasnila da se pacijentkinje sa ginekološkim karcinomima mogu suočiti sa osudama u društvu upravo zbog lokacije tumora - karcinoma koji potiču iz reproduktivnih organa i uključuju rak jajnika, materice/endometrijuma/maternice, grlića materice, vagine i vulve, kao i retke tipove karcinoma - i prirode simptoma i tretmana ovih karcinoma.

"Ne čekajte na odobrenje partnera ili komšiluka, ne robujte predrasudama, ne dopustite da stigma i stid budu uzrok kasnog otkrivanja zdravstvenih problema ili čak i smrti. Mi ćemo se kao udruženje koje zastupa pacijentkinje sa rakom dojke i ginekološkim karcinomima zalagati za bolju dostupnost terapijama i dijagnostici i raditi na tome da se edukacija o Zdravstvenoj kulturi započne još kroz školski sistem", najavila je Vesna Bondžić.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, 2021. godine registrovano je 1.085 novoobolelih i 424 žena umrlih od karcinoma grlića materice u Srbiji. Međutim, skrining i HPV vakcinacija mogu smanjiti učestalost raka grlića materice za do 70 odsto.

"Grupacija pacijentkinja sa metastatskim karcinomom grlića materice, nažalost, kao jedinu terapijsku opciju i dalje ima samo hemio i radioterapiju. Zato je Ženski centar 'Milica', uz podršku Stručnog veća 19. juna ove godine podneo Inicijativu za stavljanje imunološke i biološke terapije na listu lekova koji se propisuju i izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja (RFZO) u lečenju pacijenata sa R/P/M (rekurentnim, perzistentnim ili metastatskim) karcinomom grlića materice", rekla je Vesna Bondžić i dodala da se nadaju se da će RFZO, kao što je imao razumevanja u lečenju karcinoma dojke, omogućiti da se ove terapije uvrste na listu lekova pri sledećem zasedanju Centralne komisije za lekove.

Iako je Srbija dosta učinila u modernizovanju i primeni zračenja kao modaliteta lečenja u nabavci savremenih tehnoloških proizvoda na tom polju, neophodno je raditi na ranom otkrivanju bolesti i rešiti preopterećenost zdravstvenih kapaciteta.

"Skoro dvadesetak poslednjih godina, metastatski karcinom grlića materice se sa terapijskog aspekta smatra najzapostavljenijom bolešću među solidnim malignim tumorima u Srbiji", istakla je dr sci med Jasmina Nedović internista onkolog UKC Kragujevac.

Prof. dr Ana Banko sa Medicinskog fakulteta u Beogradu podsetila je da je deci uzrasta od 9 do 19 godina u Srbiji o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje obezbeđena vakcinacija najsavremenijom devetovalentnom vakcinom protiv humanog papiloma virusa.

"Ova vakcina se skoro dve decenije primenjuje u svetu sa dokazanom efikasnošću u drastičnom smanjivanju incidencije karcinoma grlića materice. Ona sprečava infekciju devet najrasprostranjenijih HPV tipova, od kojih su sedam povezani sa karcinomima uključujući i karcinom grlića materice", navela je prof. dr Banko.

"U Srbiji je nažalost od 2022. godine samo šest odsto dece vakcinisano protiv HPV, od toga 75 odsto devojčica i 25 odsto dečaka", rekla je dr Banko i pozvala žene da posete svog ginekologa, urade redovni ginekološki pregled i Papa test, informišu se o metodama primarne i sekundarne prevencije.