25. septembar 2024 11:12

Jorkširski korpus britanske vojske na vežbi sa KFOR-om na AP KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jorkširski korpus britanske vojske na vežbi sa KFOR-om na AP KiM

Foto: shutterstock.com/Nada B, ilustracija

PRIŠTINA - Pripadnici Jorkširskog vojnog korpusa Ujedinjenog Kraljevstva obaviće privremeno raspoređivanje na KiM, kao označena rezerva u podršci misiji KFOR-a koju predvodi NATO, saopšteno je danas iz iz KFOR-a.

Kako je navedeno, osoblje i vozila ove britanske vojne jedinice sleteli su u Drač u Albaniji i kretaće se kopnenim putem ka AP KiM.

Prethodno je saopšteno da će kraljevski regimenti Jorkširskog vojnog korpusa raditi zajedno sa drugim jedinicama KFOR-a u rutinskoj vežbi operativne obuke, koja će trajati do kraja oktobra.

Cilj vežbe je da se testiraju postojeće procedure za brzo raspoređivanje dodatnih trupa i njihovu integraciju s misijom KFOR-a, navedeno je u saopštenju.

Misija KFOR ističe da vežba podržava spremnost KFOR-a da odgovori na relevantne bezbednosne događaje, kako bi se osigurala kontinuirana i efikasna implementacija mandata misije na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine i doprinos sigurnom i bezbednom okruženju za sve ljude i zajednice koje žive na KiM.

Dodaje se da će se posle vežbe kontingent vratiti u Ujedinjeno Kraljevstvo.