9. oktobar 2024 12:45

Čedomir Antić: Kralj Aleksandar je bio jedna od prvih žrtava fašizma u Evropi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Čedomir Antić: Kralj Aleksandar je bio jedna od prvih žrtava fašizma u Evropi

Foto: Tanjug video, arhiva

BEOGRAD - Istoričar Čedomir Antić ocenio je danas da je ubistvo kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, na današnji dan 1934. godine u Marseju, bio prvi veliki atentat iza koga je stajala neka fašistička država, odnosno da je time Kralj Aleksandar bio prva žrtva fašizma u Evropi.

On je za Tanjug rekao da je iza tog atentata, bez svake sumnje, stajala Italija, u manjoj meri Mađarska.

"Nemačka tog vremena nije imala taj interes. Taj atentat je na kraju završio maltene nekažnjen. Ubica je ubijen od strane policajaca i mase na licu mesta, ostali su oslobođeni 1940. godine, kada je Francuska postala žrtva Hitlerove agresije", rekao je Antić.

Dodao je da su izvršioci atentata poznati, da je u pitanju ustaška organizacija, odnosno, kako je istakao, ekstremistička, desničarska, fašistička organizacija, koja je težila da uspostavi nezavisnu hrvatsku državu, u kojoj bi, kao što je to i bio slučaj posle 1941. godine, na vlasti bili fašisti i u kojoj bi na delu bili takozvani "rasni zakoni".

Ocenio je da je atentat na jugoslovenskog kralja bio jedna vrsta prekretnice u međunarodnim odnosima tog doba, jer je Jugoslavija, kako je naveo, bila jedan od bastiona poretka koji je u Evropi uspostavljen, posle niza konferencija održanih u Versaju i Parizu 1919. godine.

"Taj poredak je upravo u to vreme počeo da se klima, da bi se onda krajem tridesetih potpuno raspao, nakon što je deo istočnoevropskih zemalja ušao u savez sa Hitlerom, a deo je postao žrtva njegove agresije", ukazao je Antić.

Objasnio je da je pozadina atentata bila vezana za proces ponovnog uspostavljana odnosa snaga na Balkanu, u zoni italijanskih interesa, koji je do kraja 1940. godine završio potpunom nemačkom i italijanskom dominacijom kontinentalnom Evropom.

Bez obzira što pojedini istoričari pokušavaju da kralja Aleksandra predstave kao fašistu, zbog diktature koju je zaveo da bi očuvao Jugoslaviju, on je, kako Antić ističe, bio jedna od prvih žrtava fašizma.

"Zanimljivost je da je to prvi atentat u istoriji snimljen kamerom, mi imamo snimljen trenutak kada kralj umire", zaključio je Antić.