23. oktobar 2024 14:46

Srednjoškolci predstavili znanja i veštine stečene kroz model dualnog obrazovanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Srednjoškolci predstavili znanja i veštine stečene kroz model dualnog obrazovanja

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Kancelarija za dualno obrazovanje organizovala je danas, u okviru 53. Sajma obrazovanja i nastavnih sredstava, konferenciju na kojoj su učenici srednjih škola iz cele Srbije predstavili znanja i veštine stečene kroz model dualnog obrazovanja.

Direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija (NOK) Gabrijela Grujić rekla je za Tanjug da se dualno obrazovanje sprovodi u obrazovnom i privrednom sistemu, a da su učenici srednjih škola, koje su u sistemu dualnog obrazovanja, pokazali kako izgleda funkcionlano obrazovanje stečeno kroz rad u kompanijama.

"Održana je i konferencija sa našim partnerima iz Akademije strukovnih studija, sa profesorima iz Tehničke škole iz Užica koja će biti i naš trening centar. Ovo je vrlo aktuelna tema, želimo da mladim ljudima pomognemo da se opredele za svoju karijeru", rekla je Grujićeva i dodala da je na štandu Kancelarije prikazan model dualnog obrazovanja ne samo u srednjem, već i visokom obrazovanju.

Navela je da su štand Kancelarije posetili učenici i profesori iz Vlasotinca, Beograda, Pančeva, Požege Užica, Čajetine i Subotice i da se do kraja sajma očekuje još 28 škola.

"Ovo je značajan i snažan put razvoja dualnog obrazovanja kao platforme za koju se mladi sve češće opredeljuju kako bi svoja teorijska znanja mogli da primene u kompanijama", kazala je ona.

U sistemu dualnog obrazovanja su Tehnička škola iz Beograda, Ugostiteljsko-turistička škola Beograd, Mašinska škola Pančevo, Tehnička škola Vlasotince, Tehnička škola Stara Pazova, Tehnička škola Užice, Mašinsko saobraćajna škola Čačak, Ugostiteljsko-turidtičks škola Čajetina, Tehnička škola Požega, Politehničks škola Subotica, Hemijsjko-tehnološiampkola Subotica, Tehnička škola "Ivan Sarić" Subotica, Visoka škola strukovnih studija Vazduhoplovna akademija Beograd i mnoge druge.

Štand Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija (NOK) posetilo je više od 150 učenika, predstavnika Privredne komore Srbije, međunarodnih organizacija i državnih institucija.

Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava traje do 27. oktobra.