2. mart 2023 17:05

Za renoviranje vrtića "Đurđevak“ u Zaječaru biće izdvojeno preko 336.000 evra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Za renoviranje vrtića "Đurđevak“ u Zaječaru biće izdvojeno preko 336.000 evra

Foto: Shutterstock.com/M-Production, ilustracija

ZAJEČAR - Za renoviranje vrtića "Đurđevak“ iz Zaječara biće izdvojeno 336.000 evra, a sredstva će obezbediti EU iz programa "EU PRO Plus" i grad Zaječar.

Bespovratna sredstva EU iznose skoro 180 000 evra, dok je učešće grada Zaječara 157.000 evra.

"Radovi podrazumevaju kompletnu zamenu dotrajalog krovnog pokrivača i stolarije, natkrivanje postojećih krovnih terasa i termoizolaciju fasade, sve u cilju unapređenja energetske efikasnosti objekta. Biće nabavljena i informatička oprema kao podrška sprovođenju programa Digitalni vrtić", navodi se u saopštenju Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Realizacijom ovog projekta dobijaju se značajno bolji uslovi za boravak, obrazovanje i vaspitanje, a zaposleni će imati bolje uslove za rad, rekao je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

"Naša predškolska ustanova ove godine proslavlja svoj 54. rođendan, ali i pored tradicije mi pratimo evropske standarde u obrazovanju i uvodimo i digitalizaciju u rad, pa će nam nova informatička oprema pomoći da što bolje realizujemo aktivnosti utvrđene programom 'Digitalni vrtić', jer ćemo u svakoj od osam učionica imati laptop računar”, rekla je direktorka ustanove Tanja Jovanović.

Radovi koje izvodi firma A.D. "Crna Trava” iz Leskovca, izabrana u postupku javne nabavke koji je sproveo grad Zaječar, kako kažu, trajaće 90 dana.

"Projekat u Zaječaru je među projektima lokalne infrastrukture u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije koje EU podržava preko EU PRO Plus programa sa preko pet miliona evra kako bi se unapredio kvalitet života ljudi kroz obnovu i rekonstrukciju obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, sportskih i objekata kulture, kao i unapređenje komunalnih usluga i zgrada javne administracije", navodi se u saopštenju.

Kako kažu, aktivnosti EU PRO Plus programa, EU PRO Plus, koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa 40 miliona evra.

Program čiju realizaciju vodi Ministarstvo za evropske integracije, ima za cilj da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u regionu Šumadije i zapadne Srbije, kao i regionu južne i istočne Srbije, navodi se u saopštenju UNOPS-a.