2. mart 2023 21:53

Majke lakše do prve nekretnine, obeštećenje za nepravedno odbijene

Izvor: TANJUG

podeli vest

Majke lakše do prve nekretnine, obeštećenje za nepravedno odbijene

Foto: Shutterstock.com/guteksk7, ilustracija

BEOGRAD - Na današnjoj sednici Vlade Republike Srbije, na predlog Ministarstva za brigu o porodici i demografiju usvojena je nova Uredba o dodeli subvencija majkama za kupovinu prve nekretnine, saopštilo je udruženje "Mame su zakon".

U februaru je Vlada donela Odluku da se nastavi finansiranje ove mere. Udruženje podseća da je u avgustu i oktobru prošle godine uputilo predsednici Vlade Ani Brnabić predlog izmene koji bi olakšao aktivnosti u pogledu izgradnje, kupovine ili učešća u kupovini prve nekretnine za majke koje su se porodile nakon 01. januara 2022. godine.

"Veliko nam je zadovoljstvo da su naši brojni predlozi prihvaćeni i da će majke, nakon što nova Uredba stupi na snagu lakše I jednostavnije dolaziti do prve nekretnine u vlasništvu," dodaje se u saopštenju.

"Posebno nam je drago što je ministarka za brigu o porodici i demografiju, Darija Kisić održala reč, tako da se u novoj Uredbi nalazi i odredba kojom će majke koje su bile nepravedno odbijene primenom prve Uredbe moći da zatraže obeštećenje u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu nove Uredbe," ističe se u saopštenju udruženja "Mame su zakon".

Takođe se podseća da su ove majke odbijene pre svega zbog loše komunikacije između republičkog i lokalnog nivoa vlasti, kada je potencijalnim korisnicama ovog prava iz Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom usmeno komunicirano da sa prodavcem nekretnine mogu sklopiti ugovor, a ne predugovor.

Dodaje se da je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković nedavno najavio rad na eukaciji onih koji Uredbu neposredno primenjuju kako ne bi dolazilo do sličnih propusta.

Od važnijih izmena u novoj Uredbi, posebno se izdvajaju one koje će ubrzati postupak odlučivanja o podnetim zahtevima građanki, efikasniju komunikaciju između građanki, lokalne samouprave i Komisije, mogućnost da se izvrši kupovina stanova u izgradnji koji su predbeleženi u katastar nepokretnosti bez tereta i obeštećenje nepravedno odbijenih majki sa početka primene Uredbe, zaključuje se u saopštenju.