8. april 2023 08:55

Maja Gojković čestitala Svetski dan Roma

Izvor: TANJUG

podeli vest

Maja Gojković čestitala Svetski dan Roma

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade Republike Srbije, ministarka kulture i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Maja Gojković čestitala je danas Svetski dan Roma i posebnu podršku pružila romskim ženama i devojčicama.

"Čestitam svim Romima i Romkinjama u našoj zemlji Svetski dan Roma. Ovaj dan podseća da je potrebno svakodnevno da radimo na stvaranju jednakih uslova za obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, zapošljavanje, a time i suzbijanje siromaštva pripadnika romske zajednice u Srbiji.

Nastavićemo posvećeno i sistematski da radimo na suzbijanju svih oblika diskriminacije i predrasuda, i da afirmišemo romsko stvaralaštvo i kulturu.

Na današnji dan posebno moramo da ukažemo na položaj žena Romkinja, koje pripadaju višestruko diskriminisanoj grupi. Rano napuštaju školovanje – samo 28 odsto romske populacije završi srednju školu, a veliki broj njih je izložen sklapanju dečjih i ranih brakova. Sve ovo doprinosi kršenju njihovih ljudskih prava i utiče na pravo devojčica i žena na zdravlje, obrazovanje, jednakost i pravo na život bez nasilja. To moramo da promenimo, zato smo osnovali i Nacionalnu koaliciju za okončanje dečijih brakova, da kroz zajednički rad i partnerstvo doprinesemo boljem i kvalitetnijem životu naših sugrađanki", navodi se u čestitki.