15. maj 2023 15:48

U Krušedolu, Sremskim Karlovcima i Pančevu položeni venci povodom obeležavanja 175. godišnjice "Majske skupštine"

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Krušedolu, Sremskim Karlovcima i Pančevu položeni venci povodom obeležavanja 175. godišnjice "Majske skupštine"

Foto: TANJUG/VLADA AP VOJVODINE/ ANDREJ PAP

NOVI SAD - Povodom obeležavanja 175-godišnjice Majske skupštine, na kojoj je 1848. godine u Sremskim Karlovcima doneta odluka o proglašenju Srpske Vojvodine, potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević položili su, u ime Pokrajinske vlade, venac na grob vojvode Stevana Šupljikca u manastiru Krušedolu, a potom i kod spomen-ploče na zgradi Magistrata u Sremskim Karlovcima, posvećene proglašenju Srpske Vojvodine.

Na spomenik vojvodi Stevanu Šupljikcu u Pančevu, venac je, takođe u ime Pokrajinske vlade, položio pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić, saopštila je Pokrajinska vlada.

 

Pre 175 godina, tokom Majske skupštine u Sremskim Karlovcima, proglašena je Srpska Vojvodina, kao autonomna srpska jedinica na prostoru tadašnjeg Austrijskog carstva.

To je bio izuzetno važan trenutak u istoriji srpskog naroda, koji mu je doneo prve zvanične predstavnike u tadašnjoj Habsburškoj monarhiji.

Mitropolot Josif Rajačić je tada proglašen za patrijarha, a graničarski pukovnik Stevan Šupljikac za srpskog vojvodu.

Na Skupštini su istaknuti zahtevi Srba u Austriji, odnosno na prostoru južne Ugarske, za autonomni politički i kulturni razvoj.

Tada proglašena Srpska Vojvodina obuhvatala je Srem, Vojnu granicu u Sremu, Baranju i Bačku s Bečejskim i Šajkaškim okrugom, i Banat sa Vojnom granicom, uključujući i Velikokikindski distrikt.

U ime Vlade Republike Srbije, venac je položio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

"Odlukama Velike majske skupštine, koja je održana u zgradi Magistrata u Sremskim Karlovcima, srpski narod je postavio temelje svom političkom delovanju u tadašnjoj Habzburškoj, a potom Austrougarskoj monarhiji“, rekao je ministar Selaković, istakavši da je naš narod tada uzdigao svoga mitropolita u rang patrijarha, izabrao prvog vojvodu kao vrhovnog poglavara svetovne vlasti i doneo ozbiljne odluke kojima je formirao organe vlasti na teritoriji Srpske Vojvodine.

On je naglasio da je ta borba za političku emancipaciju, ali i objedinjavanje sa Knjaževinom, a potom i Kraljevinom Srbijom, trajala dugih sedam decenija, i da je okončana Velikom narodnom skupštinom u Novom Sadu, 1918. godine.

"Taj duh, koji je postavljen i ozvaničen daleke 1848. godine, kada su se Srbi, naši preci, na ovim prostorima borili za ravnopravnost i toleranciju, i za to da se njihov demokratski glas uvažava i ceni podjednako kao i glas drugih – i dan-danas živi u duhu koji postoji u našoj Srpskoj Vojvodini, koja je u svom nazivu tada bila srpska, ali koja je svakome ko je živeo na njenoj teritoriji, kao svakome ko danas živi na ovim prostorima, garantovala punu toleranciju, ravnopravnost, slobodu glasa i mišljenja, i slobodu demokratskog odlučivanja", naglasio je Selaković.

Na inicijativu Pokrajinske vlade, Skupština AP Vojvodine je pre pet godina donela odluku da se godišnjica Majske skupštine obeležava 15. maja, kao datum od pokrajinskog značaja.

Od ove godine, odlukom Vlade Srbije, godišnjica Majske skupštine uvrštena je u Državni program obeležavanja istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije.