18. maj 2023 13:03

Psihoterapeut Vlada Ilić: Traume poput nedavnih ostavljaju katastrofalne posledice

Izvor: TANJUG

podeli vest

Psihoterapeut Vlada Ilić: Traume poput nedavnih ostavljaju katastrofalne posledice

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Psihoterapeut Vlada Ilić izjavio je danas da je trauma rana na duši koja nastaje onog trenutka kada se desi neki neprijatan intenzivni događaj ili događaj koji duže vreme traje, nastaje kao način organizma da se odbrani od toga, da se to preživi, i vrlo često ta rana na duši, uzrokovana traumom, ostavlja svoje tragove koji su duže vreme tu i na kojima treba raditi kako bi se ti tragovi i rane iscelile.

Ilić je za Tanjug rekao da traumatični događaji koji su se dogodili u OŠ "Vladislav Ribnikar" i u Mladenovcu ostavljaju katasrofalne posledice kako na pojedinca tako i na društvo, i ne može da se pretpostavi šta one mogu vremenom da izazovu zato što su uglavnom zataškane i potisnute, a ostavljaju svoje posledice koje se kasnije javljaju kao različiti simptomi.

 

"Zato je neophodno da što pre vratimo sebe u trenutak traume, da tu traumu obradimo kada sve to prođe i da dozvolimo sebi da se vratimo našim osnovama, a to je da smo bića ljubavi. Da dozvolimo da se vratimo ljubavi u porodici i da na takav način spasemo sebe od posledica traume i da rane na duši kroz ljubav i dobre porodične odnose iscelimo" tvrdi on.

Kaže da je dokazano da se traume prenose na potomke, da se trauma ne zadržava samo na jednoj generaciji, već često miruje nekoliko generacija i tek se kod potomaka na takav način kao simptom vidi da potomci doživljavaju isto ili slično, iako nemaju veze sa tim trenutkom.

Ističe da je neophodno raditi na duši i emotivnoj inteligenciji kako ne bi došlo do prebacivanja i sistemskog ponavljanja trauma u kasnijim generacijama.