25. maj 2023 13:26

Bisenić: Kisindžerov fokus je očuvanje mira i izbegavanje globalnog sukoba

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bisenić: Kisindžerov fokus je očuvanje mira i izbegavanje globalnog sukoba

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Spoljno-politički novinar Dragan Bisenić izjavio je danas da ono čime se bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer bavi u svojoj poznoj dobi jeste očuvanje svetskog mira i nastojanje da se izbegne globalni sukob, odnosno Treći svetski rat.

Bisenić za Tanjug kaže da je Henri Kisindžer, koji u subotu puni 100 godina, u tom smislu verovatno svetski fenomen, da je čovek u toj dobi u stanju da tako aktivno deluje i da se aktivno obraća najaktuelnijim svetskim problemima, od veštačke inteligencije pa do sukoba u Ukrajini i odnosa između SAD i Kine.

 

Napominje da je Kisindžerov najveći fokus na očuvanju svetskog mira i izbegavanju globalnog sukoba, za šta predlaže da velike sile, SAD, Rusija i Kina u neposrednom dijalogu reše svoje probleme, ali da izbegnu konfrontaciju u kojoj se sada nalaze i koja može da eskalira.

"To je nešto što je svakako preporučljivo za okončanje sukoba u Ukrajini zbog toga što Kisindžer predlaže da se prekine neprestano podsticanje rata u Ukrajini, jer bez toga neće moći ni sukob da se okonča, a ni da se pronađe bilo kakvo zadovoljavajuće rešenje koje će sprečiti dalju eskalaciju sukoba velikih sila," navodi on.

Bisenić kaže da je Kisindžer za Srbiju značajan iz više razloga, a jedan od njih je i taj što je on, na neki način, bio štićenik važnog čoveka za Srbiju, američkog diplomate Hamiltona Fiša Armstronga koji je bio prijatelj Srbije, Kraljevine Jugoslavije, dinastije Karađorđević i na osnovu toga je Kisindžer počeo da se bavi prethodnom Jugoslavijom, za koju je imao značajnih simpatija.

Ono što je posebno važno, a odnosi se na devedesete godine, Bisenić ističe Kisindžerov uravnoteženi i objektivni pristup sukobu u Jugoslaviji, kao i jasno i čvrsto protivljenje bombardovanju 1999. godine, kada je on u svom članku za američki magazin "Time" to bombardovanje nazvao privatnim ratom Madlen Olbrajt.

 

"Postoje opšti principi i opšte stvari koje je Kisindžer uveo u diplomatiju, od odličnog obrazovanja pa do umeća opštenja sa javnošću i sa novinarima, što ostaje baština za našu diplomatiju" rekao je on u izjavi za Tanjug.