30. maj 2023 12:51

Dan borbe protiv multiple skleroze u spomen na muzičara Lazu Ristovskog

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dan borbe protiv multiple skleroze u spomen na muzičara Lazu Ristovskog

Foto: Shutterstock.com/docstockmedia, ilustracija

BEOGRAD - Društvo multiple skleroze Srbije danas obeležava svetski Dan borbe protiv multiple skleroze pod sloganom "Muzika Spaja" i podsećanjem na poznatog muzičara, kompozitora i klavijaturistu, Lazu Ristovskog koji je bolovao od te podmukle bolesti.

U Srbiji od te bolesti boluje oko 9.000 ljudi, a više od 50 odsto njih može da živi normalno uz terapiju.

U saopštenju Društva se navodi da pacijenti kojima se danas dijagnostikuje ova bolest u Srbiji dobijaju adekvatnu terapiju, shodno zdravstvenom stanju i tipu bolesti, a samim tim i mogućnost da imaju što manje problema, stvaraju porodicu, rade i vode normalniji život.

Preciziraju da se bolest najčešće javlja između 20. i 40 godina života, ali se može manifestovati i u bilo kom drugom životnom dobu, dodaju da žene oboljevaju dva puta češće nego muškarci, dok je tok bolesti nepredvidiv.

Do nedavno, kako tvrde, u Srbiji pacijent sa tom bolešću nije mogao da dobije adekvatnu terapiju, odnosno pacijent je morao da ima dva ili više pogoršanja da bi uopšte bio kandidat za terapiju.

Za poslednje četiri godine, kako navode, učetvorostručen je broj pacijenata koji se leče o trošku zdravstvenog osiguranja, sa svega 1.000 pacijenta u 2019. godini, na čak 4.200 lečenih pacijenata od MS u ovoj godini, od kojih se 40 odsto leči novim oralnim i visoko-efektivnim lekovima.

"Mi već od pre dve, tri godine imamo mogućnost da kod onih pacijenata kod kojih je to najznačajnije, lečenje odmah započnemo visoko – efektivnim terapijama. Veliki napredak je postignut jer je došlo i do decentralizacije, odnosno uz podršku Ministarstva zdravlja i RFZO, lekovi su sada približeni bolesnicima", navela je Jelena Drulović, neurolog u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije.

Ističe da pacijenti sada po injekcione terapije odlaze u svoje najbliže zdravstvene centre, opšte bolnice i ne moraju više da idu do univerzitetskih kliničkih centara i da putuju, kao i da mogu da podignu terapiju u ukupno 21 bolnici.

"Sada su svi neurolozi u opštim bolnicama u Srbiji značajno više angažovani kada je MS u pitanju. Definisan je zajednički algoritam kako se postavlja dijagnoza i on je dostupan svim neurolozima. Na taj način su oni u prilici da postave brzu i tačnu dijagnozu u periodu od mesec dana", kazala je Drulović i dodala da je Ministarstvo zdravlja omogućilo da magnetna rezonanca za ove pacijente ima prioritet.

Članica tog Društva Andrea Đokić koja boluje od ove bolesti, navela je da je umor osetila 2015. godine, ali nije taj simptom povezivala sa nečim ozbiljnim, dok je, kada su joj lekari postavili dijagnozu, odbijala to i smatrala da je samo neki virus prošao kroz njen organizam.

"Za manje od godinu dana, imala sam četiri relapsa. Drugi i treći su bili izuzetno teški, imala sam vidljiv invaliditet. Ruke nisam mogla da koristim, koordinacija mi je bila jako loša, sudarila sam se sa vratima, ćoškovima od zidova, nisam mogla ni pertle da vežem, sve mi je ispadalo iz ruku i nisam bila samostalna", kazala je ona i dodala da je bila očajna i uplašena.

Kako je navela, njena forma bolesti je bila visoko aktivna multipla skleroza, a u to vreme se pojavila donacija lekova za 30 pacijenata, na koju je odmah pristala.

Dodala je da se stanje primirilo nakon uzimanja terapije, a kada je donacija kasnila, stanje se pogoršavalo, dok je taj lek stavljen na pozitivnu listu i ona je mogla da nastavi svoje lečenje.

Magnetna rezonanca je pokazala laganu progresiju, što je bio razlog promene terapije, te kako je kazala, sad uzima najnovije lekove u vidu kapsule što je komfornije, a ističe da je magnetna rezonanca kasnije pokazala da je u boljem stanju.

Predsednica Društva MS Jasmina Brajović istakla je da je ovo Društvo jedno od najstarijih udruženja pacijenata u Srbije, te da je osnovano pre 49 godina i ima 30 lokalnih udruženja pacijenata koja funkcionišu širom Srbije.

"Mnogo pozitivnih stvari smo do sada zajedno uradili. Položaj osoba obolelih od multiple skleroze u Srbiji značajno je poboljšan u poslednjih nekoliko godina. Ovo se najpre odnosi na mogućnost lečenja", zaključila je Brajković i dodala da je pored broja osoba koji se leče o trošku zdravstvenog osiguranja, u Srbiji su sada dostupne čitave palete terapijskih opcija, kao i u razvijenim zemljama Evrope.