2. jun 2023 12:00

Pravosudni forum o rodnoj ravnopravnosti: Žene na Zapadnom Balkanu ugrožene, jer se zakoni ne sprovode

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pravosudni forum o rodnoj ravnopravnosti: Žene na Zapadnom Balkanu ugrožene, jer se zakoni ne sprovode

Foto: TANJUG/VESNA LALIĆ

BEOGRAD - Žene na Zapadnom Balkanu i dalje su jedna od najugroženijih kategorija zato što se zakoni o njihovoj zaštiti, iako dobri, ne sprovode - poručeno je na otvaranju regionalnog pravosudnog foruma o rodnoj ravnopravnosti u Beogradu.

Forum pod nazivom "Rodna ravnopravnost i Zapadni Balkan" okupio je više od 100 pravosudnih aktera iz regiona i šire, saopštio je AIRE centar, Program za Zapadni Balkan.

 

Predsednica Evropskog suda za ljudska prava Šiofra O'Liri istakla je da ne možete promeniti stanje, a da ga prethodno niste imenovali i razumeli.

"Osvetljavajući potrebu da se ozbiljnije bavimo predrasudama, diskriminacijom, i nasiljem nad ženama i devojčicama u našim društvima, što je ujedno i cilj ovog pravosudnog Foruma, približavamo se ostvarivanju rodne ravnopravnosti", rekla je O'Liri.

Direktorka AIRE centar Programa za Zapadni Balkan Biljana Brejtvajt navela je da stručnjaci ukazuju da zemlje Zapadnog Balkana imaju jedne od najboljih zakona kada je u pitanju borba protiv diskriminacije i nasilja.

Prema njenim rečima, problem je u tome što je njihovo nesprovođenje dovelo do toga da su žene i dalje jedna od najugroženijih kategorija stanovništva.

"Svedočimo kršenjima njihovih prava, vidljivih u velikom broju slučajeva rodno zasnovanog nasilja i ubistava u regionu. Podaci govore da su žene najčešće najnesigurnije u svojim domovima. Nasilnici su u većini slučajeva oni koji su im najbliži, odnosno članovi njihove porodice ili njihovi partneri", izjavila je Brejtvajt.

Skupu je prisustvovala i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti u Srbiji Brankica Janković.

Kako je istakla, pravovremeno prepoznavanje nasilja i stepena opasnosti, razmena informacija između nadležnih institucija i sprovođenje mera usmerenih ka bezbednosti žena i njihovom osnaživanju, ključne su koliko i procesuiranje i sankcionisanje nasilnika.