13. jun 2023 14:52

Otvoren prvi Mejkers lab u Beogradu, sedmi u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvoren prvi Mejkers lab u Beogradu, sedmi u Srbiji

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - U Prvoj beogradskoj gimnaziji danas je otvoren Mejkers lab, prvi u Beogradu, sedmi u Srbiji, u kome će više od 1000 đaka u ovoj školi imati prostor u kome će moći da se bavi naukom, a organizovan je i festival nauke pod nazivom “Naučni lavirint”.

Mejkers lab otvorili su predstavnici Grupe za obrazovanje koju čine Nordeus fondacija, Centar za promociju nauke, Dostignuća mladih u Srbiji i Inicijativa Digitalna Srbija.

 

Državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vukašin Grozdić rekao je da će Ministarstvo nastaviti da podržava ovakve inicijative kako bi mladima u tom uzrastu bilo omogućeno da se bave naukom.

"Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovde u Prvoj beogradskoj gimnaziji imajući u vidu da danas možemo da omogućimo mladim ljudima, srednjoškolcima, priliku da se bave naukom već u ovom uzrastu", rekao je Grozdić.

Otvaranjem Mejkersa u Prvoj beogradskoj gimnaziji, više od 1000 đaka u ovoj školi, dobilo je prostor u kom se uči, istražuje, konstruiše, koriste se alati i deli znanje iz naučno-tehnoloških oblasti, preduzetništva, timskog rada i još mnogo toga potrebnog za zanimanja 21. veka.

"Drago mi je što ne krećemo iz Beograda, ovo je sedmi ovakav centar, otvoreni su u Čačku, Vršcu, Zaječaru, Leskovcu, Knjaževcu i Ruskom Krsturu, a u planu je da se širom Srbije otvori još ovakvih centara kako bismo 2023. godinu zaokružili sa 15 novih centara u Republici Srbiji", rekao je Grozdić.

On je istakao da će Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija nastaviti da podržava ovakve incijative i radiće sve kako bi nauku približilo i najmlađima.

"Đaci će u Mejkers labu moći da promovišu nauku, da sarađuju, razmenjuju iskustva i da, budući na to kako je prostor opremljen, koriste nove tehnologije", rekao je direktor Prve beogradske gimnazije Aleksandar Andrejić.

On je istakao značaj otvorenog Mejkers laba u Prvoj beogradskoj gimnaziji budući da postoji veliki broj zainteresovanih đaka što će direktno povećati broj učenika koji se aktivno bave vannastavnim aktivnostima.

“Imamo čast da prvi Mejkers lab u Beogradu otvorimo baš u Prvoj beogradskoj gimnaziji, koja je škola sa dugom tradicijom, ali okrenuta inovativnim pedagoškim pristupima. Mejkers lab otelotvoruje posvećenost Grupe za obrazovanje da neguje kod učenika kreativnost, radoznalost, kritičko razmišljanje, kao i ljubav prema nauci i preduzetnički duh", rekla je v.d. diretorka Centra za promociju nauke Marjana Brkić.

Ona je izrazila uverenje da će Mejkers lab upravo u Prvoj beogradskoj gimnaziji dostići svoj pun potencijal ali i dobiti neke nove načine upotrebe shodno značaju i viziji škole u kojoj se nalazi.

Direktor Dostignuća mladih u Srbiji Darko Radičanin izjavio je da su ključni prioriteti za razvoj budućih generacija vraćanje rada i zadovoljstva u sve škole.

"Ono što će se desiti u Mejkers labu jeste da interesovanje mladih za tehniku i nauku pokušamo dodatno da oplemenimo i da od toga napravimo poslovne ideje koje će kasnije ođeknuti u svetu", istakao je Radičanin.

Direktor strategije i razvoja Nordeus fondacije, Miloš Đuričanin izjavio je danas da je cilj da ove godine broj šokla koje učestvuju u ovom projektu poraste na 15.

"Mi moramo da budemo tu za đake i da vidimo koju ulogu možemo preuzeti kako bismo poboljšalji funkcionisanje obrazovanja u Srbiji i da bi budućnost za našu decu bila svetlija", zaključio je Đuričanin.

Prisutni su imali priliku da obiđu ceo prostor Mejkersa, ali i festival nauke pod nazivom “Naučni lavirint” koji je još jedan od projekata koje Prva beogradska gimnazija ostvaruje u saradnji sa Centrom za promociju nauke.

Na festivalu đaci škole su uz pomoć svojih nastavnika fizike i hemije u kabinetu fizike demonstrirali atraktivne eksperimente iz fizike i hemije.

Centralna tema inicijative Mejkers labova je udruživanje svih delova društva za bolje obrazovanje narednih generacija, kao jednog od ključnih načina za napredak i održivost celog društva.