22. jun 2023 11:54

Najavljen trening u oblasti nuklearnog prava u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Najavljen trening u oblasti nuklearnog prava u Srbiji

Foto: Shutterstock.com/Gorodenkoff, ilustracija

BEOGRAD - Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) saopštio je danas da je dobio poziv od Međunarodne agencije za atomsku energiju (MAAE) da organizuje napredni trening kursa u oblasti nuklearnog prava u Srbiji.

Kako je navedeno, generalni direktor MAAE Rafael Marijano Grosi navodi da je upoznat sa nedavno održanim konsultacijama između Kancelarije za pravne poslove pri MAAE i Direktorata, u vezi sa održavanjem dvonedeljnog naprednog trening kursa u oblasti nuklearnog prava za države članice MAAE u regionu Evrope i Centralne Azije.

Grosi je istakao da će podržati sve dalje dogovore i planove za uspešnu realizaciju ovog kursa u Republici Srbiji, navodi se u saopštenju i dodaje da je on izrazio veliko zadovoljstvo što je ostvarena ovakva saradnja koja otvara mogućnosti usavršavanja studenata završne godine, kao i studenata na postdiplomskim studijama u oblasti nuklearnog prava.

SRBATOM navodi da poziv i podrška za organizovanje trening kursa predstavlja izuzetno priznanje našoj zemlji, kao i izraz visokog nivoa poverenja MAAE prema Republici Srbiji i Direktoratu i potvrda je prepoznavanja svih dosadašnjih napora koje je naša zemlja činila u oblasti obezbeđivanja najviših nivoa radijacione i nuklearne sigurnosti i bezbednosti.

Takođe, skup će biti dobra prilika za razmenu stečenih iskustava i znanja zemalja Evrope i Centralne Azije u ovoj oblasti, navodi Srbatom.