23. jul 2023 17:23

RHMZ upozorava: Očekuju se nepogode na području zapadne i južne Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

RHMZ upozorava: Očekuju se nepogode na području zapadne i južne Srbije

Foto: TANJUG/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

BEOGRAD - Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ)  izdao je za danas upozorenje na vremenske nepogode za područje zapadne i južne Srbije.

Iako se u većem delu Srbije danas očekuje stabilizacija vremena, na jugu zemlje jaki izolovani grmljavinski razvoji usloviće lokalno krupan grad (veći od 5 cm u prečniku), kratkotrajno olujni vetar i lokalno veću količinu padavina (više od 20 mm) za kratko vreme, objavljeno je na sajtu RHMZ-a.

RHMZ je upozorio i na visoke temperature u Srbiji početkom sledeće sedmice, 24. i 25. jula. Maksimalna temperatura u većini mesta u ponedeljak će biti od 34 do 37 stepeni Celzijusa, dok će u utorak u centralnoj i južnoj Srbiji biti još toplije - od 37 do 40 stepeni.

Novi Sad: Ekipe javno-komunalnih preduzeća na terenu, saniraju se posledice nevremena

Radnici Javno- komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" i "Gradskog zelenila" u Novom Sadu rade na rasčišćavanju i saniranju posledica nevremena koje je taj grad pogodilo u proteklih nekoliko dana. 

"Olujno nevreme koje je pogodilo naš grad u proteklih nekoliko dana, prouzrokovalo je ogromnu materijalnu štetu i oborilo više desetina stabala na svim lokalitetima JKP "Vodovod i kanalizacija“. Sve raspoložive ekipe i mehanizacija su zajedno sa ostalim komunalnim službama našeg grada konstantno na terenu od srede uveče i trude se da što pre saniraju posledice nevremena", rekao je v.d. direktora tog preduzeća Uroš Lončar, a saopštilo JKP "Vodovod i kanalizacija". 

On je dodao da je danas organizovana akcija čišćenja u krugu Fabrike vode i da su uklonjena sva isečena stabla, koja će biti ustupljena radnicima JKP "Vodovod i kanalizacija“ za grejnu sezonu. 

Nevreme pričinilo štetu u Zaječaru i Požegi, tri kuće gorele

Olujno nevreme pogodilo je i sinoć i tokom noći više delova Srbije i načinilo znatnu štetu.

Zaječar i okolina našli su se dva puta na udaru nevremena.

Jak pljusak, olujni vetar i sitniji grad uz grmljavinu i munje zahvatili su Zaječar i okolinu tokom noći, a još se ne zna kolika je šteta pričinjena.

Novi Sad: JKP "Gradsko zelenilo" za 36 sata imalo 354 intervencije

Usled posledica orkanske oluje, ekipe JKP „Gradsko zelenilo“ imale su za 36 sata 354 intervencije na 135 lokacija u Novom Sadu, saopšteno je danas iz tog preduzeća.

U uklanjanju polomlјenog i iščupanog drveća i polomlјenih grana učestvovalo je više od 100 radnika, i gotovo celokupna mehanizacija preduzeća.

Oluja izuzetne snage polomila je veliki broj velikog, potpuno zdravog drveća u uličnim drvoredima, kvartovskim zelenim površinama i gradskim parkovima.