4. avgust 2023 18:22

Otvoreno Prvo CISM Balkansko prvenstvo u planinskom trčanju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvoreno Prvo CISM Balkansko prvenstvo u planinskom trčanju

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

BEOGRAD - Prvo CISM Balkansko prvenstvo u planinskom trčanju svečano je otvoreno danas u sportskom centru Vojne akademije.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse Siniša Radović na otvaranju prvenstva poželeo je svim učesnicima sreću na takmičenju i osvrnuo se na 20 godina dugo učešće pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na događajima pod okriljem Međunarodnog saveta za vojne sportove (CISM) i naglasio da oni svojim učešćem državu i vojsku predstavljaju na najbolji mogući način, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

"Sport i fizičko vežbanje je važno za sve oružane snage sveta i zato to uvažavamo i to nije samo pravo, već i obaveza svakog pripadnika vojske da svoje psihofizičko stanje dovede na najviši mogući nivo", rekao je Radović.

Šef Delegacije Srbije pri CISM potpukovnik Negovan Ivanković istakao je da se započinjanje nove tradicije dešava u godini kada Srbija obeležava 20 godina članstva u Međunarodnom savetu za vojne sportove (CISM), a koja istovremeno obeležava 75 godina postojanja.

"Drago mi je što zajedno gradimo tradiciju regionalnih balkanskih vojnih prvenstava kroz projekat 'Balkanskih vojnih igara' i želim da naše zajedničko investiranje u budućnost bude izuzetno plodotvorno, prvenstveno kroz doprinos razvoju sporta u našim vojnim sredinama", rekao je Ivanković i takmičarima poručio da su svi pobednici, jer sportsko prijateljstvo zaslužuje najsjajnije odličje.

Pomoćnik ministra sporta Mirko Kantar naglasio je da su pripadnici Ministartsva odbrane i Vojske Srbije učešćem na sportskim događajima Međunarodnog saveta za vojne sportove doprineli sportskom sjaju Srbije kroz pokazivanje, ne samo vrhunskih sportskih sposobnosti, nego i osnovnih vrednosti koje krase svakog pripadnika Vojske Srbije, pokazivanjem hrabrosti, borbenosti i dostojanstva.

Kako se navodi u saopštenju, svečanom otvaranju prisustvovali su načelnik Vojne akademije pukovnik Srđan Blagojević, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

U takmičarskom delu "1. CISM Balkanskog prvenstva u planinskom trčanju" , koji će biti održan sutra, 5. avgusta na kružnoj trasi Vršačkog brega, učestvovaće predstavnici Srbije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Severne Makedonije, Crne Gore, Rumunije i Slovenije.