29. avgust 2023 15:44

Ivan Divac: Većina hotela u banjama ne ispunjava zahteve za pristupačnost osobama sa invaliditetom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ivan Divac: Većina hotela u banjama ne ispunjava zahteve za pristupačnost osobama sa invaliditetom

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Pomoćnik ministra za inspekcijski nadzor u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture Ivan Divac, rekao je danas da većina hotela u banjama ne ispunjava zahteve za pristupačnost osobama sa invaliditetom, a da postoji veliki broj takvih ljudi kojima život zavisi od banje.

"Velike većina ne primećuje te ljude kojim život zavisi od banje. Zadatak svih nas kojima život ne zavisi od banje jeste da ih učini dostupnim osobama sa invaliditetom, kojima su te banje neophodne da bi mogli normalno da žive i funkcionišu", naveo je Divac na konferenciji o dostupnosti banjskih lečilišta osobama sa invaliditetom.

On je rekao da većina hotela u banjama ne ispunjava zahteve za pristupačnost osoba sa invaliditetom.

"Nije dovoljno na hotel postaviti rampu i misliti da je time rešen problem. Osoba sa invaliditetom kada uđe u hotel ne može da se pomeri, ne može da uđe u sobu, ne može da koristi sobu. Svi zajednički moramo da se potrudimo da izvršimo zakonske pritiske na hotele da se promene", ukazao je Divac.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podsetila je da je Srbija među prvim zemljama u svetu ratifikovala Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom 2009. godine i da je potrebno puno posla kako bi se obezbedila pristupačnost banja osobama sa invaliditetom.

"Puno posla je pred nama s obzirom da rezultati istraživanja govore da 56 odsto građana sa invaliditetom nije koristilo usluge u našim banjskim lečilištima zbog problema nepristupačnosti. Veliki procenat njih nije mogao da je koristi iz finansijskih razloga i na tome treba raditi", navela je Janković.

Kazala je da 94 odsto osoba sa invaliditetom prema istraživanju smatra da bi trebali da idu u banju i da bi im ona u velikoj meri pomogla.

Pomoćnica ministarke zdravlja Slađana Đukić je rekla da su lica sa invaliditetom posebno prepoznata od strane Ministarstva zdravlja i da se oni otvoreni da u saradnji sa ostalim institucijama učine sve kako te osobe ostvarile pravo na zdravstvenu zaštitu.

"Sa aspekta Ministarstva zdravlja, mi imamo obavezu da svim pacijentima obezbedimo dostupnu, kvalitetnu i blagovremenu zdravstvenu zaštitu. U tom smislu imamo kvalitetnu saradnju sa udruženjima osoba sa invaliditetom. U okviru obezbeđenih finansijskih sredstava trudimo se da obezbedimo što veći obim prava", istakla je Đukić.

V.d. pomoćnica ministra za javna ulaganja Snežana Popović, navela je da Ministastvo za javna ulaganja dalo značajan doprinos da se poboljša pristupačnost osobama sa invaliditetom u objektima javne namene u oblasti obrazovanja, zdravstva, školstva, socijalne zaštite i sporta.

Popović je podsetila da je Vlada Srbije 2016. godine krenula sa programom obnove objekata javne namene sa akcentom na pristupačnost osobama sa invaliditetom.

"Osnovni prioriteti programa pored principa energetske efikasnosti je i primena standarda koji definišu obavezne tehničke mere i uslove, kako bi se obezbedio nesmetan pristup i kretanje osobama sa invaliditetom, deci i starijim osobama", objasnila je Popović.

Nataša Todorović iz Crvenog krsta Srbije rekla je da pristupačnost znači puno i ravnopravno uživanje osoba sa invaliditetom, što podrazumeva pristup zdravlju i rehabilitaciji.

"Pristupačnost promoviše i poštovanje dostojanstva, pristupačnost predstavlja borbu protiv diskriminacije, pristupačnost znači to da su osobe sa invaliditetom uključene u društvu i to da mogu da koriste banje", kazala je Todorović.