12. septembar 2023 11:15

Sektor za vanredne situacije MUP-a obeležava svoj Dan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sektor za vanredne situacije MUP-a obeležava svoj Dan

Foto: Tanjug video

SUBOTICA - Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova obeležava Dan Sektora za vanredne situacije nizom manifestacija širom Srbije pod sloganom "Budi i ti heroj", u periodu od 11. do 17. septembra.

Tim povodom je u Subotici, u Domu učenika "Dositej Obradović" izvedena javno-pokazna vežba gašenja požara i spasavanja ljudi.

Pravilna i blagovremena evakuacija, pružanje prve pomoći i gašenje požara, ključni su u očuvanju ljudskih života. Iz tog razloga je subotički Sektor za vanredne situacije izveo javno-pokaznu vežbu pred školarcima.

"Na ovoj vežbi smo prikazali međusobnu saradnju različitih službi, kao što su vatrogasne jedinice i Crveni krst. Mi svake godine, sem nedelje u kojoj obeležavamo Dan Sektora, imamo obaveze da odrađujemo vežbe gašenja i spašavanja, ne samo na objektima obrazovnog tipa, nego po preduzećima i drugim javnim ustanovama. Sve te vežbe imaju za cilj da se vatrogasci upoznaju sa samim objektom, koji može biti interesantan kada je u pitanju gašenje požara, te na taj način obilazimo preduzeća i vršimo vežbe kako bismo sebe što bolje pripremili, a takođe i ljude koji se nalaze u tim objektima", izjavio je Goran Ljubisavljević, komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona Subotica.

Tokom ove godine su subotički vatrogasci intervenisali čak dve stotine puta manje nego u istom periodu prošle godine.

"Ove godine smo imali 530 intervencija, u koje ne spadaju samo požari, nego i tehničke intervencije u saobraćaju, prilikom nevremena, intervencije na opasnim materijama i drugo. Ako poredimo sa prošlom godinom gde smo imali oko 730 intervencija, vidi se da je ove godine došlo do drastičnog pada, što nas izuzetno raduje", rekao je Goran Ljubisavljević, komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona Subotica.

Tokom ove nedelje Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, širom gradova u Srbiji izvešće niz vatrogasno-taktičkih vežbi, tehničko-taktičkih zborova, spasavanje na vodi i kopnu, ali i daće svoj doprinos u vidu dobrovoljnog davalaštva krvi.