15. septembar 2023 15:14

Dan srpskog jedinstva obeležava se i na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dan srpskog jedinstva obeležava se i na KiM

Foto: Tanjug/video

GRAČANICA - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se i širom Kosova i Metohije.

U svim srpskim sredinama u južnoj srpskoj pokrajini se svakodnevno vijore srpske trobojke, a jutros su stare zastave zamenjene novim.

 

U Gračanici su danas takođe postavljenje nove srpske zastave.

Srbi praznik dočekuju u neizvesnosti i strahu, posebno nakon jučerašnje izjave premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija nakon sastanka u Briselu da “svi oni koji se ne integrišu u kosovsko društvo, moraju da pate i da plate”.

Takođe, sinoć su trojica pripadnika takozvane Kosovske policije brutalno pretukla dvojicu srpskih mladića samo zato što su zatražili da im se kazna za saobraćajni prekršaj napiše na srpskom jeziku, na šta imaju pravo jer je srpski službeni jezik na Kosovu i Metohiji.

Gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić čestitala je građanima današnji praznik.

"Na današnji dan kada su naši slavni preci probili Solunski front i doneli slobodu, ne samo srpskom narodu i državi, već presudno uticali na završetak rata i slobodu čitave Evrope, naš narod na ovim prostorima i dalje trpi sve moguće pritiske i različite oblike nasilja. Ali, bićemo dostojni svojih predaka i njihove žrtve za slobodu i čast Otadžbine, te prkosno nastavljamo našu borbu za svoja prava i život dostojan čoveka", napisala je ona na društvenim mrežema.

Praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se na dan kada je 1918. godine probijen Solunski front, a vlade Srbije i Republike Srpske su donele odluku o zajedničkom obeležavanju ovog datuma.