2. oktobar 2023 21:37

Grujičić: Nadam se da će rad medicinskih sestara i tehničara biti više nagrađivan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Grujičić: Nadam se da će rad medicinskih sestara i tehničara biti više nagrađivan

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je večeras da se nada da će rad medicinskih tehničara i sestara u Srbiji biti bolje prepoznat i više nagrađivan, kao i da će se znanje, posebno onih starijih, koristiti u primarnoj zaštiti za edukaciju mlađih sestara i tehničara.

"Nadam se da će u daljem toku rad medicinskih sestara i tehničara biti nagrađivan i bolje prepoznat, kada ćemo znanje tih, posebno starijih sestara, koje su završile određene škole, moći da iskoristimo posebno u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i daljoj edukaciji naših sestara", rekla je Grujičić za Tanjug nakon svečanosti na kojoj su najboljim medicinskim sestrama Srbije u Ruskom domu uručene nagrade "Milosrdna sestra Darja Aleksandrovna Korobkina".

"Medicina je timski rad i bez dobrih sestara i tehničara ne možete uraditi ništa dobro, posebno oni koji se bave teškim poslom", rekla je Grujićić kojoj je večeras uručena Plaketa za unapređenje položaja medicinskih sestara i tehničara.

Ministarka je podsetila da je važno njihovo obrazovanje i dodala da je raduje što sve veći broj sestara završava fakultete, visoke škole, strukovne i specijalističke studije.

Izrazila je nadu da će Ministarstvo jednog dana dobiti poseban sektor za srednji medicinski kadar.

Prema njenim rečima, važno je da se pravi razlika između prekvalifikacije i četvorogodišnjih srednjih škola.

"U želji da obezbedimo što bolju negu pacijentima, malo smo prebrzo prihvatili prekvalifikacije i na taj način unizili naše sestre koje uče četiri godine. Za nekoliko meseci ne može se načiniti ono što može za četiri godine. Ta deca kod nas prolaze praksu i na medicinskom faklutetu se ralzikuje onaj ko je završio medicinsku školu, a ko nije", navela je Grujičić.

Ona je dodala da je ipak najavažnije kućno vaspitanje jer nikoga ne možete naterati da ima razumevanja, da se ponaša ljudski i ima emaptiju, navodeći da srećom najveći broj naših sestara i tehničara to ima.

Na Institutu za onkologiju, kako je dodala, neki tehničari su ti koji su jako važni u procesu zračenja i terapije pacijenata i možda čak znaju bolje svoje mašine od pojedinih lekara.

Grujičić je naglasila da joj je mnogo drago što su nagradu dobile tri sestre iz različitih delova Srbije i što prizanje nosi ime mlade Ruskinje koja je došla u Srbiju i poginula na provoj linij fronta.

"Mnogo pričamo o sestrama koje su došle iz Škotske i Engleske, njima dugujemo veliku zahvalnost, ali ne smemo zaboraviti standardne prijatelje i braću iz Rusije koji su nam uvek pružali podršku u meri koja je zavisila od istorijskih tegoba u kojima su se nalazili", rekla je ona.

Nagrade "Milosrdna sestra Darja Aleksandrovna Korobkina" uručene su večeras najboljim medincinskim sestrama u Srbiji - iz primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite. Dobile su ih Živoslava Tasić iz Niša, Mirjana Tošković iz Kraljeva i Mirjana Uzunović iz Beograda.